Топенето на ледниците в Арктика застрашава значително полярните мечки

50

Глобалното затопляне стои в основата на всичко. Благодарение на него и на това, че зимното замръзване се бави все повече и повече, животните нямат достатъчно време да натрупат нужните им за оцеляване калории

Топенето на ледовете в Арктика застрашава полярните мечки, съобщава АФП. Затоплянето в Арктика е четири пъти по-бързо, отколкото в останалите части на планетата.

Ледниците, плуващи в океана, са естествените местообитания на полярните мечки. Сега хищникът е застрашен от изчезване на своя хабитат.

Според научен доклад, публикуван в сп. „Нейчър Клаймит Чейндж“ през 2020 г., това емблематично животно почти е изчезнало. От 1200 полярни мечки в западната част на залива Хъдсън през 80-те години днес са останали едва 800.

През лятото ледовете започват да се топят все по-бързо, а зимното замръзване настъпва все по-късно. Целият жизнен ритъм на полярната мечка е под въпрос заради глобалното затопляне. Възможността на животното да натрупа резерви от мазнини и калории намалява.

Бялата мечка е хищник, който се храни предимно с тюлени. Женските се грижат за малките си до двегодишна възраст. Раждаемостта при белите мечки спада. Днес тези полярни хищници остават на сушата средно един месец повече, отколкото са оставали техните родители. Така те отслабват физически и поемат рискове, за да намерят храна.

Арктика е място са голямо значение за цялата планета – бялото „огледало“ на ледовете отразява 80% от слънчевите лъчи. Ако загуби тази своя способност заради топенето, Северният полюс няма да може да предотврати затоплянето на цялата планета.

Преди няколко години учените изразяват притеснение, че ледовете ще изчезнат при определена температура. Последните изследвания обаче показват, че процесът би бил обратим при понижаване на температурата. Днес всички екосистеми без изключение са застрашени от ефекта на глобалното затопляне, казва Джейн Уотърман, биолог от университета на Манитоба.

По публикацията работи: Силвана Димитрова