Масата на Млечния път е два пъти по-малка, твърдят астрономи

64

И преди учените са се опитвали да изчислят масата на Млечния път чрез изображенията от телескопа „Джеймс Уеб“.

Съвместен екип от китайски и австралийски астрономи смята, че масата на Млечния път всъщност е два пъти по-малка спрямо известното досега, съобщава вестник China Daily.

Според новата оценка масата на Млечния път е приблизително равна на 550 милиарда слънчеви маси. Това е половината от това, което се смяташе досега. До момента е ясно, че масата на Млечния път се равнява на около 296 квадрилиона земни маси. 93 процента от нея се дължи на тъмна материя.

„Това означава, че в нашата галактика има много по-малко тъмна материя от очакваното, която не свети, но има гравитационни свойства“, каза Сюз Сянсян от Националната астрономическа лаборатория на Китай, и един от авторите на изследването. „Резултатите от последното ни проучване предполагат, че Млечният път е „по-тънък“, отколкото смятахме досега.“

Точната оценка на масата на една галактика е необходима за правилното описание на динамичните процеси в нея. Данните, които са в основата на новото изследване, са получени с помощта на спектрометъра LAMOST в китайската обсерватория Xinglong.

По публикацията работи: Силвана Димитрова