Жителите на анексираните украински територии ще станат руснаци, ще говорят на руски и ще плащат в рубли

1402

Това пише в подписаните от Владимир Путин закони за официално анексиране на Донецки, Лугански, Запорожки и Херсонски регион. Ще има преходен период до 1 януари. Автоматично всички жители на регионите ще станат руснаци, като в рамките на определен срок ще могат да се откажат от руското си гражданство

Въпреки че редица страни по света не признават анексирането на четири украинските територии към Руската федерация, Владимир Путин продължава да следва плана си. Президентът на Руската федерация подписа законите за официалното анексиране на регионите.

По силата на документите жителите им автоматично стават руснаци, имат право да се откажат от руското гражданство в рамките на месец. За да получат руски паспорт, трябва да подадат заявление и да положат клетва като граждани на Руската федерация, пише Bulgaria ON AIR.

Новите региони в рамките на Русия ще запазят статута си на републики, както и имената си. Официалният език в тях ще бъде руският. А изучаването на украински няма да бъде забранено, уточнява ТАСС.

Преходният период ще продължи до 1 януари 2026 г. Жителите на новите региони ще получат всички социални и икономически гаранции: от пенсии до медицински грижи.

От 1 януари рублата ще стане официална валута.

По публикацията работи: Пламена Сутева