Гешев относно Нинова и призовката: Законите са еднакви за всички

blank
Кадър: vBox7

Главният прокурор на Република България Иван Гешев излезе с първи коментар около ситуацията с лидерът на БСП Корнелия Нинова. Припомняме, че тя получи призовка за разпит заради вътрешнопартийни проблеми. Според Гешев, законът е еднакъв за всички български граждани, в това число влизат също и политиците.

Главният прокурор подкрепи разследващия обвинител от СГП, който проверява преписката, образувана по жалба на Кирил Добрев срещу Корнелия Нинова и други членове на БСП.

„Нима българските закони не са еднакви за всички – политици и български граждани. Българската прокуратура ще спази закона, а за политиците – не зная”, заяви Иван Гешев.

Що се отнася до случая с катастрофата на Околовръстното и обвиненията от вътрешния министър, че прокуратурата не си върши работата, Иван Гешев поясни кой би трябвало да е отговорен за задържането на замесени в инцидента полицаи.

„Дали един служител на МВР задържа за 24 часа по ЗМВР определено лице, мисля, че това е чл. 72 от ЗМВР, е правомощие само и единствено на МВР. Прокурор няма такива правомощия и не може да забрани такова нещо. Явно, някой е подвел министъра на вътрешните работи с невярна информация. Има отделно досъдебно производство за престъпление по служба на полицейските служители. Трябва да са две, защото става въпрос за престъпление по служба, а другото е престъпление срещу транспорта”, заяви Иван Гешев.

По публикацията работи: Пламена Сутева