Това, за което трябва да следим върху етикета на зехтина, преди да го закупим, е надпис “ студено пресован“, тъй като това е знак, че продуктът със сигурност е по-качествен. Добре е държавата на производство и пакетиране да е една и съща. Важно е също така да се проследят и датата на производство и срока на годност
Когато чуем “зехтин”, в ума ни изниква идеята за големи градини с маслинови дръвчета, които раждат плодове година след година. Тези плодове, пресовани и обработени, влизат в красиви тъмни бутилки, които пазят полезните качества на течността зехтин. И след това, на финала, те идват в дома ни и овкусяват салатата за вечеря, пише zdrave.to.
Това, донякъде, е така, но далеч не изчерпва нито произхода, нито свойствата на зехтина. В действителност, той е познат на човечеството от хиляди години и е най-популярен в Испания, Италия и Гърция. Част е от столетия от т.нар. средиземноморска диета.
На първо място, следете за надпис „студено пресован“. Тогава зехтинът със сигурност е по-качествен, отколкото когато е отбелязано, че е рафиниран.
В този смисъл е добре държавата на произход на продуктите, производство и пакетиране да е една – така се ограничава възможността продуктът да е менте или пък смес от некачествени съставки. А като говорим за имитации, имайте предвид, че зехтинът е сред маслата, които имат най-много фалшификати на пазара.
Важно е да проследите и датата на производство и срока на годност на зехтина. Препоръчително е опаковката, която купувате, да е произведена най-много година по-рано и да има още поне толкова време срок на годност за употреба.
Размерът на опаковката също е важен. Нашият съвет: не купувайте твърде големи опаковки зехтин, освен ако наистина не планирате да готвите постоянно с него. Веднъж след като е отворена, бутилката е желателно да се изразходи в рамките на два до три месеца. В противен случай започва да гранясва и да придобива неприятен вкус и мирис.
И още нещо: зехтинът е от продуктите, които трябва да съхранявате с внимание и грижа. Ако искате трайността му да се увеличи, съхранявайте го на хладно и тъмно място. Така ще получите максимално дълго време за използване, но и най-добро съхраняване на полезните му съставки.
По публикацията работи: Пламена Сутева
Планирането на екскурзия до Япония може да бъде вълнуващо, но и предизвикателно. За да се…
С всяка година интериорният дизайн се променя и развива, като носи нови тенденции и концепции…
Данъчната оценка на имот е процес, който се изисква при различни сделки или административни процедури,…
Пантофите за детска градина са неразделна част от ежедневието на всяко дете. Те не само…
Възможността да не сме единствените разумни същества във Вселената винаги е интригувала света. Какво ще…
Доколко животът на Земята се влияе от слънчевата радиация? Ново проучване доказа въздействието на електромагнитните…
Leave a Comment