Борисов за първи път след изборите: Ще предложим, така както беше 90-те. Контактна група, преговарящи екипи (ВИДЕО)

164

Представители на ГЕРБ дават брифинг в централата на партията. Бойко Борисов проговори за първи път след изборите.

Припомняме, че партията победител на предсрочния вот мълча вече трети ден за плановете си.

„Решихме да направим нашия брифинг след крайните резултати, както правим след всички избори. Няма нищо неочаквано”, обяви Борисов.

Томислав Дончев благодари на всички хора, които са дали подкрепа за ГЕРБ.

„Моментът налага съединение. Ние печелим в 24 избирателни района, ДПС – в 5, а Продължаваме промяната – в 2. Картата е синя, но не това е най-важното. В 265 български общини ГЕРБ печели в 174, ДПС в 69, БСП в 13, ПП в 8, ДБ в 1. Получили сме подкрепата на 634 649 души. Върнали сме подкрепата на 38 193 души“, обясни зам.-председателят на ГЕРБ.

По думите му този резултат е постигнат в крайно агресивна среда, затова е ценен.

„128 528 гласа имаме разлика с „Продължаваме промяната“, 400 000 гласа с левицата, което също е показателно. Правим анализи до ниво избирателна секция“, каза Дончев и добави, че данните по възрастови групи показват, че ГЕРБ е истинска народна партия.

Бойко Борисов също благодари на всички, които са подкрепили ГЕРБ.

Тези избори показаха, че народа на никой не даде самостоятелно право да управлява. Народът каза стига сте враждували и намерете начин, защото всички избиратели страдат еднакво, каза Бойко Борисов в началото на брифинга.

Близо 80% от хората казаха пред социологическите избори, че искат правителство. Никой не иска нови избори. Предлагам на лидерите на останалите партии да се дръпнем назад. Ранното ми пенсиониране се оказа неправилно, допълни лидерът на ГЕРБ.

„Кое е най-важното в момента в България и света. Това е кой е срещу Путин и кой не. Кой е на страната на Украйна и кой не. Това е първата тема, по която ясно трябва да си заявим позицията. Това е изборът. Ако искаме да тласкаме държавата към поредни избори, това е идеално за Путин. Няма парламент. Не могат да се вземат решения за въоръжение и за каквито и да е други действия“, заяви Борисов.

„Според Борисов втората тема, на която следва да се обърне внимание е инфлация, финанси, икономика, енергетика, цени, което също минава през парламента. Колко е ужасно това, което ни завеща правителството на Промяната, вчера отново ни показаха пазарите.“, посочи Борисов.

„Държавата изглежда отвратително, и за международните и за вътрешния пазар. Няма пари в хазната. Всичко това може да се реши с редовно правителство“, посочи лидерът на ГЕРБ.

„Отиваме в Еврозоната, заявяваме твърда политическа позиция, че влизаме в Еврозоната. Пазарите веднага ще се успокоят. Лихвите ще паднат“, заяви Борисов.

„Откъде идва това самочувствие на Асен Василев? Той казва нека ГЕРБ да дойдат и да оправят нещата. Той знае какво е състоянието, в което е оставил страната. Тоя крах. А идва зима. Социалните помощи чукат на вратата. Не можеш да оставиш народа без помощ“, посочи той.

„Той знае какъв обран бостан е оставил и който влезе в това управление, ще понесе чудовищни щети“, заяви Борисов.

„Аз не виждам някакъв изход. Вариант, в който ГЕРБ, заедно с ДПС или с Янев или с „Възраждане“ да управлява, при положение, че ние сме най-праволинейната евроатлантическа партия с всичките си заявки. Само, че не виждам и друг вариант за управление. И ето ги новите избори, а войната е тук. Една от новите ракети и ще видите какво ще стане с региона. Аз съм загрижен. Аз винаги съм мислел какво следва след това. Затова ще предложим, така както беше 90-те години – контактна група, преговарящи екипи, включително ще поканим хора, които са с безспорна репутация по най-важната тема – антипутиновата тема. Ще поканим Плевнелиев, Соломон Паси. Нека и те да предложат хора, на които държат. И те да проведат кръга от преговори като модератори между политическите партии“, заяви Борисов.

„Оръжие за Украйна трябва да се даде и това е също в първата ни тема и ние сме го декларирали много пъти“, посочи Борисов.

„Радев е много важен и безспорен участник в момента. Готов съм да не бъда министър, депутат и премиер. Моята морална победа е върха на това, което исках да се случи. ГЕРБ е първа политическа сила. Ние искаме да минем зимата, народът да оцелее по най-добрия начин, за да може в парламента, като слагаме нещата, да направи митото и еди какво си, и еди какво си. Колко ще е едно правителство като живот, зависи от народа“, категорично каза Борисов.