Невиждана от 1998 г. инфлация в Турция: Надхвърли 83%

654

Рекордна инфлация удари съседна Турция. Нивото и вече надхвърли 83%. Това се счита за нов 24-годишен скок. Това се случва на фона на намалените от централната банка лихвени проценти, въпреки резкия скок в цените

През септември инфлацията в Турция е скочила до нов 24-годишен връх, надхвърлящ 83%, след като централната банка намали лихвените проценти въпреки рязкото покачване на цените, сочат официалните данни, съобщава АФП, цитирана от БГНЕС.

Създателите на паричната политика на Турция се противопоставят на световната тенденция централните банки да повишават лихвените проценти като част от борбата с инфлацията, тъй като високите лихвени проценти по кредитите охлаждат икономиката и цените.

Но президентът Реджеп Тайип Ердоган, който се фокусира върху растежа преди парламентарните избори през юни, многократно се е обявявал против по-високите лихвени проценти, наричайки ги „най-големия си враг“.

Централната банка на страната последва неговата философия, като миналия месец понижи основния си лихвен процент от 13% на 12%.

Ердоган призова за ново намаляване на лихвите на следващата среща на банката на 20 октомври.

Според ENAG, официалният годишен темп на нарастване на потребителските цени е достигнал 186,27% през септември в сравнение със 181,37% през август.

По публикацията работи: Пламена Сутева