Психолог обясни защо би трябвало да уважаваме всяка партия

95

Според психоложката Ани Владимирова, би следвало да уважаваме всяка една партия, тъй като партиите са такива, понеже е такъв и народът ни. Владимирова посочи, че по-скоро би трябвало да обърнем внимание на голямата картина, отколкото да се взираме в отделни лица от партиите. Психоложката коментира и избирателната активност. По нейни суми е нормално, че малко хора излизат, за да гласуват

„Ние трябва да уважаваме всяка партия, защото тези партии са такива, защото народът ни е такъв. Целта на тези политици е просто да прекарат държавата през един исторически период“, заяви психологът Ани Владимирова в ефира на Нова телевизия. Според нея не бива хората да се взират в отделните лица, а по-скоро трябва да гледат голямата картина

За нея е нормално, че малко хора излизат да гласуват. Тя сподели, че преди година и половина е обяснявала как хората рационално да преценят кандидатурата. За тази година и половина, според нея, събитията са довели до „газлайтинг“ – понятие в психологията, което означава, че хората не са сигурни в заключенията, което ги е направило пасивни.

„Нашият исторически опит от периодите на преходни правителства, е много показателен. Такива периоди на кризи и нерешителност, винаги водят до много тежки икономически последици“, заяви Владимирова и призова хората да гласуват, защото отговорността за тези събития е тяхна.

Психологът е на мнение, че за стабилно правителство е необходимо да се гласува, но не е достатъчно, защото хората си казват „какво като гласувам“, което според нея демотивира хората да гласуват.

„Според мен политиците дават много премислени послания. Аз, това, което забелязвам, е една поляризация, която допълнително засилват. Едно черно-бяло говорене, или всичко е истина, или всичко е лъжа, което ги доказва като личности, на фона на умаловажаване на опонентите. Хората всъщност се объркват от тези противоречиви и без нюанси послания. Оттам нататък те подкрепят въз основа на опозицията спрямо другите. Това разединява народа, обърква хората и ги прави по-пасивни“, смята Владимирова.

По публикацията работи: Пламена Сутева