Джихадистката организация беше разбита в Израел

63

На шестимата заподозрени днес ще бъдат повдигнати обвинения в терористични действия. „Ислямска държава все така неспирно разпространява идеологията си сред израелските граждани, за да ги вербува чрез пропагандата си в интернет и социалните мрежи с цел да разшири терористичната дейност в Израел“

Клетка на Ислямска държава – джихадистката организация, обвинявана за тазгодишните атентати в Израел, е разбита в северната част на страната. Това съобщи днес израелската служба за вътрешна сигурност Шин Бет, информираха Франс прес и в. „Фигаро“.

„Преди няколко седмици Шин Бет арестува и разпита шестима жители на (северния) град Назарет, тъй като бяха заподозрени, че са смятали да извършат терористични акции в името на ИД в Израел“, посочи службата по сигурността в комюнике и уточни: „Заподозрените се бяха срещали, за да готвят атентати“.

Според Шин Бет „случаят хвърля светлина върху влиянието на Ислямска държава в Израел, вдъхновило по-специално извършителите на атентатите“ в Беер Шева (на юг) и Хадера (на север), при които през март загинаха съответно четирима и двама души. Те породиха и страхове, че джихадисткото движение може да спечели нови привърженици – бъдещи атентатори.“

Десетки души, повечето израелски араби, бяха арестувани през последните години за участие в битки като членове на джихадистки организации или в инициативи на тези движения. Израелските араби са потомци на палестинците, останали в земите си при създаването на Израел през 1948 г. Те представляват около 18 процента от над деветмилионното население на Израел.

По публикацията работи: Силвана Димитрова