ГЕРБ-СДС печели изборите. 7 или 8 партии влизат в следващия парламент

580

Коалиция ГЕРБ-СДС печели предсрочните парламентарни избори. Седем партии влизат в парламента. Това сочат прогнозните данни на екзитпола на „Галъп интернешънъл“ към 19,00 часа.

За ГЕРБ-СДС вота си са дали 24,6%. Втора политическа сила в парламента става партията на Кирил Петков и Асен Василев – „Продължаваме промяната“, която е подкрепена от 18,9% от гласувалите. ДПС изпреварва БСП на тези избори и се изкачва до третото място с 14,8%. Левицата е спечелила доверието на 10,9% от упражнилите правото си на глас. ПП „Възраждане“, която на предишния вот мина прага за парламентарно представителство с 4,2%, сега е увеличила подкрепата си малко повече от два пъти – 10,1%, и става пета.

„Демократична България“ е привлякла повече гласоподаватели от вота през ноември с половин процент. 7,9% са гласувалите за десните. Формацията на Слави Трифонов – „Има такъв народ“, която бе победител на изборите през юли 2021 година, сега минава летвата с 4,6%. Партията на бившия служебен премиер Стефан Янев – Български възход е на границата с 4%. Под четата са ВМРО и „Изправи се, България“.

Според прогнозните данни ГЕРБ-СДС ще имат 65 мандата. „Продължаваме промяната“ ще са с 50 депутати в новото Народно събрание, ДПС – с 39. БСП ще има 39 народни представители, „Възраждане“ – 31, а ДБ – с 24.

Избирателната активност е 35,35, като „Не подкрепям никого“ са отбелязали 3,3%