Бивш съветник на ръководителя на Пентагона заподозря 2 държави като виновници за газовия теч от „Северен поток“

707

Бивш съветник на ръководителя на Пентагона каза кои са възможните виновници за случилият се голям газов теч във водите на Балтийско море. По негови думи става въпрос за САЩ или Великобритания

Пенсионираният полковник, бивш старши съветник на ръководителя на Пентагона Дъглас Макгрегър в ефира на YouTube-канала Judging Freedom назова възможните виновници за инцидентите на руските тръбопроводи „Северен поток“ и „Северен поток-2“. Според него атаката може да е извършена от САЩ или Великобритания.

„Трябва да видим кои държавни структури са имали възможност да направят това. И това са Кралският флот, ВМС на Съединените щати. Мисля, че това е доста очевидно“, каза Макгрегър.

Както обясни полковникът, необходимо е било да се използват стотици килограми тротил, за да се повредят необичайно здравите тръби на газопровода. Макгрегър посочи и абсурдността на обвиненията срещу Русия. Той припомни високите приходи на Москва от износ на енергия. Разрушаването на Северните потоци е неизгодно и за Германия, която се интересуваше от притока на руски газ, обърна внимание той, предава БТА.

На 26 септември Дания и Швеция в писмо до ООН обявиха повреди на три участъка от газопроводите „Северен поток 1“ и „Северен поток 2“. Германските служби за сигурност предположиха, че и двете тръби вече няма да могат да се използват и ще бъдат изключени за постоянно.

По публикацията работи: Пламена Сутева