Румен Радев: Интерконекторът вече променя решително енергийната карта на Европа

212

Днес беше открит интеркоректорът с Гърция. Президентът Румен Радев изрази своето задоволство то този факт.

Вече има физическо измерение. Отдавна чакахме този Интерконектор. Не беше лесно да го постигнем, няколко правителства бяха сериозно ангажирани с този проект. Сега е моментът да изразя своята благодарност към екипа на ИГБ. Трябва да осъзнаем колко е важно да повишим капацитета на нашите страни. Интерконекторът беше изгарден като ново поколение газапровод и вече променя решително енергийната карта на Европа. Имаме реален газов поток от Азербайджан, отбеляза Радев, предаде novini.bg.

Ние наистина ще получим реална диверсификация. Това не е просто инфраструктурен проект, а символ на увеличаващия се потенциал на нашия регион. България разраства капацитета на газохранилището си в Чирен, за да покрепи нашите съседи за по-добър баланс, каза още държавният глава.

Благодаря на всички премиери и президенти, защото демонстрираме увереност и съвместен отговор на нарушенити доставки на газ и растящите цени. Войната в Украйна проемни сериозно и бързо начина ни на мсилене, усещането ни какво е съседство, солидарност. Веднага след прекъсването на доставките на руски газ за Българоя трябваше да реагираме на тази криза. Ценим подкрепата на нашите съседи, които ни осигуриха достъп до техните доставки. Днес ключът за успеха е в съвместни проекти, свързаност и интеграция във всички измерения, допълни президентът Радев.

Следващите стъпки са за българската ядрена електроцентрала. Новите мощности да бъдат подкрепени. Имаме дълги години опериране на нашата АЕЦ. Кризата ни кара да бъдем заедно, посочи още Радев в изказването си.