Политолог: Путин иска преиграване на Студената война, той дойде на власт с идеята за реваншизъм

231

Това заяви политологът Христо Анастасов. „Очевидно е, че той нахлу в Украйна, за да превземе страната“, каза Христо Анастасов

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и президентът на Република Азербайджан Илхам Алиев пристигат в България. В същото време се очаква руският президент Владимир Путин да обяви анексирането на украинските територии Луганска, Донецка, Херсонска и Запорожка област.

„Това решение е като резервната му гума. Очевидно е, че Владимир Путин нахлу в Украйна, за да превземе страната и да смени управлението ѝ. Това му беше основния план, нищо друго не може да обясни бруталния поход към Киев, който се провали и затъна. Този човек не може да излезе без нищо от тази война. Това е план „минимум“, присъединяването на тези територии е визитката на собственото му политическо и физическо оцеляване“, каза политологът Христо Анастасов за „България сутрин“.

Според него школата на КГБ, към която принадлежи Путин, е без въображение.

„План „максимум“ беше ясно изразен и има нещо, което някои хора повтаряме от години – Путин дойде на власт с това, което те приемат като загуба на Студената война – пълен реваншизъм, докъдето може. Не знам защо много интелигентни хора настояваха, че нахлуването в Украйна е просто блъф, който не води доникъде. Той иска пълно преиграване на Студената война“, допълни Анастасов в ефира на Bulgaria ON AIR.

По думите му руският президент води война с ЕС.

„Това, в което ни е вкарал всички ни, е надпревара във времето. Досега обикновените руснаци водеха война от телевизора и една огромна част от същите тези хора, които бягат, за да не бъдат мобилизирани, ръкопляскаха, когато войната се случваше по телевизора. До това води промиването н мозъци“, категоричен е политологът.

И смята, че пакетите от санкции дават резултат.

По публикацията работи: Станислава Гавазова