Кратък пътеводител за негласуващи

59853

Знаеш ли коя е най-голямата партия в България? Партията на тези, които нямат своя партия. Ние, негласуващите винаги сме били мнозинство, без значение колко дълъг е списъкът от кандидат-депутати, партии, лидери и листи, пише Actualno.com

И това не е толкова необяснимо. На кого му е важно да се интересува от тази мръсна работа – политиката? Преди няколко дни обаче, един човек, който (почти) всички ние много харесваме и който винаги нарича нещата с истинските им имена, каза нещо супер сериозно. “Хората си мислят, че като не гласуват наказват политиците, а те всъщност наказват себе си” (интервю с Ицо Хазарта по „Дарик“ радио). Заради него решихме да прегледаме набързо какво се предлага в менюто на поредните парламентарни избори и да видим дали все пак няма някой, който заслужава подкрепа.

Продължаваме промяната

На предишните избори това бяха новите момчета в играта. Усмихнати, позитивни, супер надъхани. Успяха да спечелят доверието на хората и управляваха… за малко. Обвиняват ги, че не са постигнали кой знае какво, но все пак имаха само шест-седем месеца. Успяха да намерят повече пари за пенсии и младите семейства и направиха доста зрелищна акция срещу отровните храни на Капитан Андреево. Направиха и своите грешки като допуснаха Слави Трифонов в управляващата коалиция, а някои ги обвиняват, че са нямали по-категорична позиция за войната в Русия. Продължаваме промяната са твоята партия, ако искаш да те управляват хора, които не ги е страх да подгонят корумпираните. Ицо Хазарта им повярва, а той не е от хората, които се доверяват на всеки.

Предизборен клип на ПП:


ГЕРБ

За тях няма какво ново да ти кажем. Те управляваха в последните 12 години и показаха какво могат. Някои не ги харесват, защото има публични съмнения и подозрения, че присвояват от магистрали, енергетика и всякакви ремонти на болници, училища и т.н. Други им симпатизират, защото по тяхно време обстановката е била стабилна. Можеш да подкрепиш ГЕРБ, ако искаш България да е това, което беше по време на тяхното управление и да не очакваме кой знае какви промени.

Предизборен клип ГЕРБ

БСП

Социалистите отдавна не са комунистите от бай-тошово време, но все пак са…социалисти. Може би не е много престижно да гласуваш за партията на пра-баба ти. Знаем, че ги е грижа за пенсионерите и искат “социална държава”, затова бяха и част от коалицията в правителството на Кирил Петков. Защо да дадеш вота си за БСП? Защото от всички други партии са най-старата и опитна. Доколко това е достатъчна причина, ти си прецени.

Предизборен клип на Корнелия Нинова:


Да, България

Знаем, че искат съдът и прокуратурата да не пазят крадците. Знаем също, че се държат като типично малцинство и не са управлявали самостоятелно от началото на прехода. В листите им има доста читави хора, включително такива, които се борят да опазят природата ни от бетон, но в същото време искат да се помага на Украйна, с всички законни методи. Подкрепи десните, ако ти пука за природата, правосъдието и за приемането на различните.

Предизборен клип на Да, България:

ДПС

Това е партията, която според избирателите си, крепи етническия мир в страната. Едни от най-бедните населени места в България обаче са районите на ДПС. А някой от лидерите на ДПС са сред много богатите българи. Това разминаване между благосъстоянието на избиратели и политици показва, че партията може би не отразява изцяло интересите на българските турци. За нея на изборите досега винаги имаше едни 10-13% и за последните 30 години всяко правителство трябваше да се съобразява с нея. Защо да дадеш вота си за ДПС? Ако продължаваш да вярваш, че това е партията, която се грижи за добър живот за българските турци и искаш да гласуваш за своите или ако не вярваш, че лидерите на ДПС са богаташи и ако смяташ, че ДПС е полезна партия за България.

Предизборен клип на лидера на ДПС Мустафа Карадайъ:

Възраждане

Партията на Костадин Костадинов иска да издърпа България в по-източна посока. Но пък в предишния парламент депутатите от Възраждане гласуваха имаше случаи е които гласуваха заедно с тези на ГЕРБ, които са твърдо за НАТО и ЕС. След Атака, ВМРО, НФСБ, сега това е водещата партията на патриотите. Самият Костадинов е започнал политическата си кариера от ВМРО и е бил част от кампаниите на повечето изброени националистически партии. Бил е и издигнат от ГЕРБ като общински съветник във Варна. Подкрепи Възраждане, ако искрено вярваш, че България трябва да търси подкрепа от Москва, и че България трябва да излезе от ЕС и НАТО.

Предизборен клип на Костадин Костадинов:

Нито една от изброените партии

Всички говорят едно и също и всички лъжат. И левите, и десните, и центристите, и националистите, и турците, и евро-атлантиците, и русофилите – колкото и прах да ни хвърлят в очите, влязат ли в парламента бързо забравят и си гледат само собствения интерес. Защо да гласуваш: Колкото и да си разочарован, едва ли искаш България да продължава да е най-бедната държава в Европа. Във всеки избирателен район има между 200 и 500 кандидат-депутати, все един от тях ще е свестен и ще може да промени поне малко нещата. Разходката до избирателната секция отнема сигурно няколко минути, колко му е да я направиш на 2 октомври.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

Източник: Actualno.com