Китайски шпионаж в САЩ: Мъж действал като агент на китайското министерство на държавната сигурност

50

Съдът в САЩ призна за виновен 31-годишния Цзи Чаоцюн, който е обвинен в шпионаж. Китаецът е бивш студент, завършил в САЩ. Освен това се твърди, че нарочно излъгал при кандидатстване да стане резервист в армията на САЩ

Бивш студент, завършил следването си, беше признат за виновен от американски съд в събиране на сведения за учени и инженери в САЩ, които имат познания в областта на аерокосмическите и други технологии, предаде Асошиейтед прес.

Съдебните заседатели във федерален съд в Чикаго признаха 31-годишния Цзи Чаоцюн за виновен по обвинение, че е действал като агент на китайското министерство на държавната сигурност (МДС), за да шпионира в САЩ, както и че е предоставил невярна информация пред американските власти, посочвайки в официален документ, че никога не е имал контакти с чужди служби, пише БТА.

Съдебните заседатели, които в два дни по шест часа обсъждаха дали да го признаят за виновен, оправдаха Цзи по две други обвинения, че нарочно е излъгал при кандидатстване да стане резервист в американската армия, съобщи вестник „Чикаго трибюн“.

Цзю, китайски гражданин, който е в ареста от задържането си през септември 2018 г., не показа никаква външна реакция при обявяването на решението на съдебните заседатели.

Засега няма насрочена дата за произнасянето на присъдата. Цзю е заплашен от до 10 години затвор.

Според обвинението малко преди да пристигне в САЩ през 2013 г., за да изучава инженерни науки в Илинойския технически университет в Чикаго, бил посетен от агенти на МДС.

След като се прибрал в Китай за зимната ваканция, посочи американската прокуратура, той бил поканен на ресторант от вербовчиците си от МДС, където му осигурили щедра почерпка за тяхна сметка. Впоследствие му бил предложен строго секретен договор, при сключването на който той се заклел във вярност към каузата на министерството и се съгласил да „посвети остатъка от живота си на държавната сигурност“, посочва обвинението.

Той събрал сведения за осем американски граждани, всички те – от Тайван или Китай, с кариери в научния и технологичния сектор, включително за няколко с познания в областта на аерокосмическите технологии, заяви прокуратурата. Седем от тях работели за компании подизпълнители в сферата на отбраната в САЩ.

Той изпращал отчетите на вербовчиците си в архивиран приложен файл с име „въпроси за междинния изпит“, каза прокурор Бари Джонас.

През 2016 г. година, след като се дипломирал от Илинойския технически университет, Цзю се записал в резерва на американската армия по програма за набиране на чужденци, притежаващи умения, които са ценни за националните интереси на САЩ.

В заключителната си пледоария адвокатът на китайския гражданин заяви, че клиентът му не е откраднал никакви държавни тайни, а само е събирал данни, каквито в интернет срещу заплащане може да намери всеки, който иска да събере информация за съседа си или за човек, с когото иска да излиза на интимни срещи.

По публикацията работи: Пламена Сутева