Какви са били вариантите за фамилия на основателя на Република Турция

255

Мустафа Кемал Ататюрк е основател на република Турция. Самият той приема името „Ататюрк“ със закон, гласуван единодушно от турския парламент на 24 ноември 1934 г.

Мустафа Кемал Етел, Мустафа Кемал Коркут или Мустафа Кемал Чогаш – това са някои от имената, предложени на основателя на турската република след приемането на закона за фамилните имена в страната. В крайна сметка Мустафа Кемал приема името Ататюрк (баща на турците), с което е известен и до днес, но какви други предложения е имало навремето и какво означават те разкрива турският в. „Айдънлък“, предава БТА.

Един от вариантите е бил „Етел“, което, както се твърди, е оригиналното произношение на името „Атила“, означаващо голяма река. Името „Етелалп“, или „голям герой“, е било друго от предложенията за фамилия на големия турски лидер.

„Коркут“ (безстрашен, свиреп, решителен); Чогаш (слънце, светлина), Бегит (силен, здрав) и Беше (избран, изтъкнат, виден) са някои от другите предложени алтернативи, наред с варианти като „Токуш“, „Ергин“, „Салър“, „Емен“, „Язър“, „Улаш“ и „Аръз“.

Според закона за фамилните имена в Турция, приет през 1934 г., фамилните имена стават задължителни в страната. Това е една от реформите на Мустафа Кемал, осъществени в социалната сфера. На 17 декември същата година е издаден друг закон, с който е забранено фамилното име „Ататюрк“ да се използва от други лица.

По публикацията работи: Силвана Димитрова