От научна фантастика към научен факт: Сонда на НАСА се удари в астероид, за да промени орбитата му

60

Мисията DART на НАСА удари астероид в първия по рода си тест за планетарна защита. Това е исторически опит. Планетарната защита е предназначена за предотвратяване на потенциален сблъсък между приближаващи се небесни тела и планетата Земя. Мисията бе показана на живо на сайта на космическата агенция. Сондата „DART” се удари в астероида Диморфос със скорост от около 24 хиляди км/ч малко след 02:00 часа българско време. Прякото предаване прекъсна в момента на експлозията, а зрителите можеха да видят екипите на НАСА, които избухнаха в овации.

След 10 месеца полет в космоса, тестът за двойно пренасочване на астероиди (DART) на НАСА – първата в света демонстрация на технология за планетарна защита – успешно повлия на астероидната цел в понеделник, първият опит на агенцията да премести астероид в космоса. Това съобщиха от НАСА.

Контролът на мисията в Лабораторията за приложна физика на Джон Хопкинс (APL) в Лорел, Мериленд, обяви успешното въздействие в 7:14 ч.

Като част от цялостната стратегия за планетарна защита на НАСА, въздействието на DART с астероида Dimorphos демонстрира жизнеспособна техника за смекчаване за защита на планетата от астероид или комета, свързани със Земята, ако такива бъдат открити.

„В основата си DART представлява безпрецедентен успех за планетарната защита, но също така е и мисия на единство с реална полза за цялото човечество“, каза администраторът на НАСА Бил Нелсън. „Докато НАСА изучава космоса и нашата родна планета, ние също работим за защитата на този дом и това международно сътрудничество превърна научната фантастика в научен факт, демонстрирайки един от начините за защита на Земята.“

DART се насочи към астероида Dimorphos, малко тяло с диаметър само 530 фута (160 метра). Той обикаля около по-голям, 2560 фута (780 метра) астероид, наречен Дидимос. Нито един от астероидите не представлява заплаха за Земята.