САЩ предупреди Русия за „катастрофални последствия“

744

По думите на съветника по националната сигурност на Белия дом Джейк Съливан, тези „катастрофални последствия“ ще дойдат в случай, че Русия използва ядрено оръжие срещу Украйна. Той предупреди и за предстоящи нови санкции срещу Русия във връзка с провежданите референдуми

САЩ предупредиха Русия за „катастрофални последствия“, ако използва ядрено оръжие срещу Украйна. Това заяви съветникът по националната сигурност на Белия дом Джейк Съливан в ефира на NBC, цитиран от CNN.

Той също така е казал, че Вашингтон ще наложи нови санкции срещу Русия заради провеждането на така наречените „референдуми“ в окупираните територии.

„Ако Русия премине тази граница, последствията за нея ще бъдат катастрофални. САЩ ще реагират с решителен отговор. По частни канали обяснихме подробно какво точно ще означава това“, отбелязва Съливан.

Съливан обещава, че през следващите дни ще има още изявления от страна на САЩ относно псевдореферендумите.

Последствията от „референдумите“ ще включват икономически санкции срещу компании извън Русия, които подкрепят руската военна машина.

В контекста на ядрените оръжия Белият дом отбелязва, че става въпрос за „катастрофални последствия“.

„Ще направим всичко възможно, за да възпрем Русия да предприеме тази стъпка. И ако го направят, ние ще отговорим решително“, отбелязва Съливан.

По публикацията работи: Пламена Сутева