На фона на спада в производството в Европа: Анталия идва на помощ

32

Има данни, че в европейските оранжерии насажденията са намалели с 30-40%, като причина за това е енергийната криза. Затова има търсене на турско производство. 

В Европа насажденията в оранжериите са намалели с 30-40% заради енергийната криза. Сега европейските вериги супермаркети търсят турски производители. Анталия е готова да помогне, за да увеличи притока на чуждестранна валута, съобщава „Миллиет“.

Заради енергийната криза в Европа, предизвикана от руското ембарго върху природния газ, тази година засаждането на оранжерийни растения е намаляло с 30-40%. Много европейски вериги супермаркети и доставчици започнаха да преговарят и да подписват договори с производители от Анталия, за да задоволят нуждите, които ще възникнат поради този производствен недостиг, пише БГНЕС.

Сключват се договори

Ръководителят на Асоциацията на износителите от Западното Средиземноморие Умит Мирза Чавушоглу, като се позова на факта, че Европа е изпаднала в сериозна енергийна криза, отбеляза: „Според нашите оценки и текущите преговори производството е намаляло с 30-40 %“.

В тази връзка Европа веднага започна да търси и Турция се оказа най-важната страна от тази гледна точка, подчерта Умит Мирза Чавушоглу.

„От няколко месеца насам се водят много сериозни преговори“, продължи ръководителят на асоциацията. „Преди всичко големите вериги за търговия на дребно търсят доставчици в Анталия и околностите ѝ. Нашата цел е да увеличим притока на чуждестранна валута в страната, като произвеждаме възможно най-много и изнасяме повече“.

Очакванията са високи

Сред производителите от Средиземноморския и Егейския регион преобладава очакването, че в условията на енергийна криза в Европа Турция ще задоволи търсенето на храни и ще осигури тяхното производство.

Представителите на търговските мрежи, които се интересуват по-специално от доматите, се свързват директно с турските производители, казва Дуйгу Озкартал, генерален секретар на Турския съюз на инвеститорите и производителите на оранжерийна продукция. „Те искат да сключат търговски споразумения по модела авансово плащане и гаранция за покупка. Има дори такива, които искат да преместят оранжерийното производство в Турция“, отбелязва генералният секретар.

По публикацията работи: Пламена Сутева