Ердоган е решен Турция да укроти инфлацията само до няколко месеца

38

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган обеща спад на инфлацията в страната си в началото на следващата 2023 година. Припомняме, че инфлацията в Турция достигна нов 24-годишен връх през месец август. Реджеп Ердоган твърдо заяви, че инфлацията ще падне до разумни нива през февруари, а след това ще се сведе и до едноцифрено число

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган потвърди решимостта на своето правителство да укроти инфлацията, която според него ще спадне до „разумни“ нива от февруари следващата година, предаде БГНЕС.

Годишната инфлация в Турция достигна 80 % през август, което е нов 24-годишен връх, дължащ се главно на рязкото покачване на цените на хранителните продукти и енергията, които скочиха още повече след нахлуването на Русия в Украйна, съобщава „Дейли Сабах“.

Въпреки това увеличението се оказа по-малко, отколкото през предходните месеци, което е сигнал, че натискът върху цените може би се забавя.

„Ще намалим инфлацията до разумни нива през февруари, а след това сме решени да я сведем до едноцифрено число“, заяви Ердоган на събитие, на което присъстваха бизнесмени в Истанбул.

„Правили сме това и в миналото. Бяхме намалили лихвените проценти до 4,6 %, а инфлацията – до 6,2 %“.

Правителството твърди, че инфлацията ще намалее с изпълнението на икономическата му програма, в която приоритет са ниските лихвени проценти за стимулиране на износа, производството и инвестициите, като целта е да се намали увеличението на потребителските цени чрез обръщане на хроничния дефицит по текущата сметка на Турция в излишък.

„Целта на турския икономически модел е да развива страната ни чрез инвестиции, заетост и излишък по текущата сметка. Онези, които ни критикуват заради този икономически модел, са стигнали до същата политика като нас“, заяви Ердоган.

Ердоган е известен с това, че се противопоставя на по-високите разходи за заеми, които според него правят само „богатите по-богати, а бедните по-бедни“. Той често нарича високите лихвени проценти „майката на всяко зло“.

По-високите лихвени проценти оскъпяват заемите за домакинствата и предприятията. Въпреки това правителството се стреми да стимулира производството, износа и заетостта с политика на ниски лихвени проценти.

Правителството предвижда инфлацията да спадне до 65% до края на годината и до 24,9% до края на 2023 г.

По публикацията работи: Пламена Сутева