Добри новини за всички пенсионери в България

7086

Предвижда се по-евтини карти за пътуване на пенсионерите в България. Това фигурира в Наредбата за компенсации и субсидии за автобусните превози и Постановление № 66 на МС от 1991 г. за определяне на намаления в автомобилния транспорт, след направени промени. Увеличаването на задължителното намаление от редовната тарифа е от 20 на сто на 30 на сто.

Промени в Наредбата за компенсации и субсидии за автобусните превози и Постановление № 66 на МС от 1991 г. за определяне на намаления в автомобилния транспорт, качени за обществено обсъждане, предвиждат по-евтини карти за пътуване на пенсионери, съобщи Pariteni.

Предложено е по-голямо увеличение на задължителното намаление от редовната тарифа на издаваните абонаментни карти за пътуване по основните градски линии на лицата, получаващи пенсия и навършили възрастта за пенсия – от 20 на сто на 30 на сто.

Целта е разширяване на възможността за достъп до транспортна услуга за една от най-уязвимите и засегната от пандемията от COVID-19 и инфлационните процеси социална група.

Така ще се стимулира и използването на обществен вътрешноградски транспорт, което има екологичен ефект, а също така поддържане на по-добро равнище на транспортно обслужване.

Военноинвалидите и военнопострадалите, които пътуват безплатно, ще имат право на абонаментна карта, включваща неограничен брой пътувания по автобусната, тролейбусната и трамвайната мрежа в общината, където живеят и по вътрешноградския транспорт, включително метрополитена, в цялата страна с изключение на допълнителните автобусни линии.

Намалението следва да бъде извършвано от превозвачите и съответно компенсирано със средства от държавния бюджет. Документът предвижда още актуализиране на максималният размер на компенсациите за превозвачите заради намалените приходи от по-евтините карти за ученици, студенти и пенсионери.

По публикацията работи: Пламена Сутева