Ясен е броят на българските граждани, които имат право да гласуват: Да очакваме ли висока избирателна активност?

blank
Кадър: YouTube

Според зам.-председателя и говорител на ЦИК Росица Матева, българските граждани, които имат право да гласуват на предстоящите избори на 2 октомври наброяват 6 милиона и 600 хиляди души. Според Росица Матева обаче, не се очаква висока избирателна активност на изборите

„6 милиона и 600 хиляди са всички български граждани, които имат избирателни права, във всички части на света. Ако сравняваме с преброяването – в него участват всички граждани на територията на България“.

Това заяви в ефира на bTV Росица Матева, зам.-председател и говорител на ЦИК.

„Не можем да съпоставяме преброените с регистрираните в избирателните списъци“, добави тя.

„За да се успокои обществото ще се броят контролните разписки от машините. Резултатът от изборите е това, което е записано в машините. ЦИК реши, че е добре да се направи 100% преброяване, за да няма поводи да се говори срещу изборния процес. Един от ефектите на машинното гласуване е бързата обработка на резултатите“, уточни говорителят на ЦИК.

Вече се извършва инсталацията на софтуера на машините, които ще бъдат използвани в изборния ден а 2 октомври.

„От всичко, което чуваме, не се очаква висока избирателна активност. В последната седмица на предизборната кампания очаквам избирателите да преценят, че това е техен дълг, а начинът, по който се управлява държавата, зависи от нас“, подчерта Матева.

По публикацията работи: Пламена Сутева