Ще донесат ли последните дни на септември усещане за късно лято?

blank
Снимка: Pixabay

Над Балканите се задвижват топло въздушни маси и температурите ще бъдат високи за това време на годината. Но и ще изпратим септември с валежи

Последните дни на септември ще донесат усещане за късно лято. Над Балканите се движат топли въздушни маси, които ще осигурят температури над обичайните за това време на годината.

В понеделник ще е топло с температури следобед между 25 и 30 градуса с по-високи стойности в северната половина на страната. От рано обаче ще започне заоблачаване от запад на изток. До обяд ще превали в Северозапада. По-късно следобед, вечерта и през нощта се очакват нови, напоителни есенни валежи в Западна и Северна България. Ще продължат да духат топли южни-югозападни ветрове с особено силни пориви в планините.

Във вторник облачността ще е значителна в Западна България почти през целия ден. Отново ще вали, а следобед и привечер ще има условия за развитие на гръмотевична облачност с интензивни валежи, гръмотевици и дребни градушки. Явленията ще са по-интензивни в районите на Западна България и на много места в Дунавската равнина. Късно през деня от запад на изток облаците ще се разкъсват. Дневни температури ще са между 22 и 27 градуса, по-ниски в районите с продължителен валеж. Вятърът – със силни пориви в южната половина на страната.

По публикацията работи: Станислава Гавазова