Зимата идва: Кое ще е най-евтиното отопление

1266

Зимата чука на вратата, а горивата в България продължават да държат високи цени, а с падането на температурите все повече домакинства избират отоплението на ток за идващата зима.

Преди години семейство Тодорови се отопляват на твърдо гориво. „Синът ми реши да ни улесни, за да не носим тежки дърва, да караме, да прекарваме – и сложихме пелети”, обяснява Валерия Тодорова от Враца. И поне в началото можели да си го позволят. Но оттогава цената скочила драстично, предава NOVA.

„Много са скъпи пелетите. Последните ги взехме на 860 лева за тон. Сега реших пак да съберем пари и да вземем. Проверихме и са над 1100 лева вече за тон”, разказва още Валерия Тодорова. За да не карат зимата на студено, ще им трябват поне 2 тона. Затова намират и вариант Б – климатик. Въпреки че е септември, новият отоплителен уред в дома на семейство Тодорови вече работи. Докато е още по-топло, ще използват само него. Но когато пуснат и печката на пелети, разходите им ще скочат двойно спрямо миналата година.

Как да изчисляваме сметките си за отопление през зимата

„За 1 месец 450 лева ни е само пелетите, токът ни е някъде около 100 лева. Имам надежда, както говорят по телевизията, че може би ще намалят от горивата. Дано нещо се смилят и за тези хора, които са с пелети”, надява се Тодорова.

С поскъпването на всички горива, желаещите да преминат на ток за идната зима са все повече.

„За момента климатиците са най-икономичният вариант. Сега с цените на газта има доста работа”, казва монтажникът на климатици Марио.

И експертите са категорични: отоплението на ток е най-изгодно.

„Най-ниски разходи е отоплението на климатици. Съвременните климатици работят в термо-помпен режим. С 1 киловатчас електроенергия се вкарват от 3 до 4 киловатчаса топлина. Може да се използва и нощна електроенергия – тя също е с ниска цена”, обяснява Людмил Костадинов, гл. експерт в Агенцията за устойчиво енергийно развитие.

Голям процент от българите обаче продължават да предпочитат твърдото гориво.