Проф. Рачев изненада с прогноза: На места в страната можело да стане 35-36 градуса

171

Климатологът проф. Георги Рачев отново изненада с прогноза. Професорът обяви голям обрат във времето, като прогнозира максимална температура около 28 градуса в края на месеца. Проф. Рачев обяви прогнозата за „луда“, тъй като по негови думи в деня на изборите – 2 октомври, може да има 35-36 градуса на редица места у нас

Температурите в края на септември ще са малко есенни, но после ще стане доста топло. Това каза климатологът проф. Георги Рачев.

„В края на месеца се очакват максимални до 28 градуса, като минималните ще са 10-12 градуса. Другата седмица може и да има няколко последни дни за плаж. Възможно е да има леки, почти летни валежи. Няма да е лято, но ще е нещо като късно лъжовно лято“, заяви проф. Рачев в сутрешния блок на bTV.

„Големият антициклон Стефан бе виновник за студената жилка, която ни удари. Гастон също ще помага да стана по-студено в Европа. Фиона пък я няма – тя е огромен тропичен циклон, който се е запътил направо към Канада“, предупреди той.

В началото на октомври също ни очакват слънчеви дни с втората топла вълна. Зимата също се очертава по-топла.

„Според още един доклад поне с 1 градус ще бъде над средното за сезона, като ще има и сняг ще си има и поледица, но за по-малки периоди“, обясни климатологът.

„Малка България е много разнообразна“, заяви климатологът.

Днес настъпи астрономическата есен в 4:04 часа. Тя започва с есенното равноденствие (около 23 септември в Северното полукълбо и 21 март в Южното).

Проф. Рачев бе категоричен, че прогнозата наистина е луда. По думите му в деня на изборите – 2 октомври, може да има 35-36 градуса на редица места в страната. Другата седмица може и да има няколко последни дни за плаж, добави Рачев.

По публикацията работи: Пламена Сутева