Димитър Стоянов: България ще подкрепи нови санкции срещу Русия

195

„Страната ни винаги е следвала единната европейска позиция. Тя е твърде постоянна. Мисля, че и в този случай санкции ще бъдат подкрепени”, това бяха думите на военния министър 

Страната ни винаги е следвала единната европейска позиция, каза военният министър
България ще подкрепи нови санкции срещу Русия, каза военният министър Димитър Стоянов пред журналисти.

„Страната ни винаги е следвала единната европейска позиция. Тя е твърде постоянна. Мисля, че и в този случай санкции ще бъдат подкрепени”, заяви Стоянов.

Той припомни, че КСНС може да бъде свикан при работещо народно събрание, сега може да бъде свикан съвет по национална сигурност към МС.

„Засега няма такива индикации. Още повече, че мобилизацията е един дълъг и продължителен процес. Мобилизацията не е от днес за утре. Това е процес, който не просто да облечеш един цивилен гражданин. Има и време за подготовка, за сформиране на формирование и чак тогава”, обясни министърът на отбраната.

Той отново каза, че българската армия е в постоянна бойна готовност.

„Няма нещо чрезвичайно в армията. Това, което сме направили, е, че сме засилили наблюдението на източната част на страната. Армията освен ежедневната си дейност е и на границата, тя е в Каравелово. Армията е там, където трябва да бъде”, заяви Стоянов.

„Не знам кои експерти са казали, че трябват чрезвичайни проверки. Българската армия е в ежедневния си ритъм. Казах само, че е засилено наблюдението на източния фланг. Не е необходимо да се прави каквато и да е проверка. Ние си изпълняваме нормалната ежедневна дейност”, каза Стоянов.

„Да, мобилизацията носи риск със себе си за националната сигурност, но заплахата от пряко въвличане на България в конфликта засега няма”, каза военният министър.

По публикацията работи: Станислава Гавазова