Зеленски каза колко още руснаци се готвела да мобилизира Русия

137
Кадър: Facebook/Володимир Зеленський

По думите на президента на Украйна Володимир Зеленски, руското ръководство се канело да мобилизира общо 1 милион души. Припомняме, че за момента официално е съобщено за 300 000. Зеленски призова руснаците да протестират, да бягат или да се предадат, за да се спасят от смърт

Украинският президент Володимир Зеленски твърди, че руското ръководство се готви да мобилизира до един милион души, съобщава Интерфакс.

„300 000 призива за мобилизация в Русия бяха обявени досега, но руското ръководство се готви да мобилизира до един милион души“, каза Зеленски във видеообръщение.

Украинският президент посочи, че в градовете на Русия е имало протести срещу мобилизацията и оцени, че руснаците са „съучастници във всички престъпления, убийства и мъчения на украинците, защото мълчаха и продължават да мълчат“.

Според него сега е моментът да се направи избор.

„За мъжете в Русия това е избор да умрат или да живеят, да бъдат осакатени или да останат здрави. За жените в Русия изборът е да загубят своите съпрузи, синове, внуци, или да се опитат да ги защитят от смърт, от война“, каза Зеленски, предава БГНЕС.

Той призова руснаците да протестират, да бягат или да се предадат, като добави, че това са техните възможности за оцеляване.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков вчера отрече твърденията на някои медии, че планът на Москва е да мобилизира един милион войници.

„Това е лъжа“, каза Песков пред ТАСС.

По публикацията работи: Пламена Сутева