В четири украински района започват референдумите за присъединяване към Русия

blank
Колаж: "Нова Вест"

Допитванията бяха остро осъдени от Запада. Украинските райони са контролирани от Русия

Четири района на Украйна, контролирани от Москва и проруските сили, се подготвят да проведат референдуми за присъединяване към Русия. Допитванията започват днес и продължават до 27 септември.

Този ход се осъжда категорично от Запада като нелегитимен и водещ към незаконно анексиране. Според анализатори, това може рязко да ескалира войната. Резултатите се смятат за предрешени в полза на анексирането, а Украйна и нейните съюзници вече дадоха да се разбере, че няма да признаят резултатите. Луганска, Донецка, Херсонска и Запорожка области представялват около 15% от територията на Украйна, съобщи Нова.

Решението идва след като Киев започна контраофанзива и си върна значителни територии. Вече седем месеца Русия води война в Украйна война, която уби хиляди, разсели милиони и нанесе щети на световната икономика.

Темата за референдумите отново беше остро осъдена от ООН.

„Дълбоко съм обезпокоен от съобщенията за планове за организиране на така наречените референдуми в райони на Украйна, които в момента не са под контрола на правителството. Всяко анексиране на територия на държава от друга държава в резултат на заплаха или използване на сила е нарушение на Хартата на ООН и на международното право. Хиляди украински цивилни, включително стотици деца, бяха убити или ранени, най-вече от руски бомбардировки на градски райони. Всеки ден средно пет деца са убити или ранени. Ситуацията само ще се влоши с наближаването на зимата и намаляването на доставките на газ и електричество“, подчерта генералния секретар на ООН Антониу Гутериш.

„Това, което е поразително, е забележителното единство между държавите-членки, когато става въпрос за войната на Русия срещу Украйна. Дори редица нации, които поддържат близки връзки с Москва, заявиха публично, че имат сериозни въпроси и опасения относно продължаващата инвазия на президента Путин“, категоричен беше и държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън.

По публикацията работи: Станислава Гавазова