Mицотакис: Снабдяваме България, защото все още имаме достъп до руски газ

216

Това заяви гръцкият премиер Кириакос Мицотакис. Европа плаща висока цена чрез скока на разходите за енергия, посочи той

„Заплахата Русия напълно да спре доставките си на природен газ за Европа е въпрос за милиони долари с наближаването на зимата. Европа плаща висока цена чрез скока на разходите за енергия, но страните остават ангажирани с намаляването на зависимостта си от руския газ“, каза гръцкият премиер Кириакос Мицотакис в интервю за Bloomberg News, цитирано от Bulgaria on air.

„Гърция в продължение на месеци се застъпваше за ограничаване на целия газ, който действително ще се внася в Европейския съюз, за ​намеса и намаляване на тази изключителна нестабилност на индекса TTF, тъй като няма връзка между двете сили на търсенето и предлагането“, посочи той.

„Сега можем да снабдяваме България, защото все още имаме достъп до руски газ“, подчерта гръцкият премиер, според когото енергийната криза, предизвикана от нахлуването на Русия в Украйна, е помогнала да се преодолеят регулаторните затруднения в областта на възобновяемата енергия.

Предложихме на Украйна много подкрепа. Получихме много упреци за това поради близките връзки между народите на Гърция и Русия, изтъкна Мицотакис.

По публикацията работи: Станислава Гавазова