Ще има ли нови санкции срещу Русия?

26

ЕС ще обсъди нови санкции срещу Русия. Какви са те?

Европейският съюз започва обсъждането на нови санкции срещу Русия. Това стана ясно след неофициалната извънредна среща на външните министри на Съюза, съобщи Нова.

На нея беше приета декларация, с която „се осъжда решително най-новата ескалация от страна на Русия“. По думите на върховния представител за външна политика и сигурност Жозеп Борел работата по изготвянето на осмия пакет наказателни процедури срещу Москва започва незабавно.

Брюксел се ангажира и с увеличаване на доставките на оръжие за Украйна. Ясно е, че Путин се опитва да унищожи Украйна, но ние няма да позволим заплахите му да влияят на решителността ни да застанем зад нея, каза още Борел.

„Допълнителни ограничителни мерки срещу Русия ще бъдат предложени незабавно и обсъдени възможно най-скоро в координация с нашите партньори. Намеците за използването на ядрено оръжие представляват безотговорен и циничен опит да подкопаят твърдата ни подкрепа за Украйна. Тези заплахи застрашават в безпрецедентен мащаб международния мир и сигурност. Но те няма да разклатят нашата решителност. Нашето единство да застанем до Украйна и нашата цялостна подкрепа за възможностите на Украйна да защитава териториалната цялост и суверенитета си – толкова дълго, колкото е необходимо“, заяви Жозеп Борел, върховен представител на ЕС за външна политика и сигурност.

По публикацията работи: Станислава Гавазова