Чехия призова Русия да прекрати войната си срещу Украйна

283

Това заяви министърът на външните работи на Чехия. Той призова Русия да прекрати войната си срещу Украйна

В речта си пред 77-ата сесия на Общото събрание на ООН в Ню Йорк Ян Липавски заяви, че „Русия трябва незабавно да прекрати военните си действия и да изтегли всички свои войски от цялата територия на Украйна“.

Критикувайки Русия за „пълното пренебрегване на резолюциите“, приети от Общото събрание на ООН, Липавски заяви, че това е „ужасяващо“, съобщи Дарик.

Той подчерта ангажимента на страната си за пълна подкрепа на суверенитета, единството и независимостта на Украйна в рамките на нейните международно признати граници. „Никога няма да признаем незаконното анексиране на Крим. Осъждаме по най-категоричен начин предстоящите фалшиви референдуми в части от територията на Украйна“, заяви министърът.

В сряда руският президент Владимир Путин обяви частична мобилизация в Русия на 300 000 резервисти, за да подкрепят затихващите му военни действия в Украйна. По този начин той отправи страшно предупреждение преди планираните референдуми в части от Украйна, осъдени от Запада като „фиктивни“ усилия за анексиране на допълнителна украинска територия.

Чешката република „решително отхвърля опита за създаване на сфери на влияние вместо равностойни партньорства“, заяви Липавски и добави, че всички доклади за военното поведение на Русия трябва да бъдат независимо разследвани, а Русия трябва да спазва задълженията си по международното хуманитарно право.“

„Ние сме ужасени от зверствата, извършени от руския нашественик“, заяви чешкият министър, който осъди „съществуването на филтриращи лагери, управлявани от Русия, и ужасите в Мариупол, Буча, Ирпин, Изюм и много други места в Украйна, както и апокалиптичния обстрел на гражданската инфраструктура“.

Той посочи необходимостта от разследване на ситуацията на място в Украйна. „Има международна отговорност на Русия за агресията, но има и индивидуална наказателна отговорност за престъпленията, извършени в такъв голям мащаб от руските войски. Ние ще потърсим отговорност от всички военнопрестъпници“.
Липавски засегна и темата за оказаната от Чехия подкрепа за украинските бежанци, като уточни, че страната му е домакин на най-голям брой украински бежанци на глава от населението.

„Предоставяме огромни количества хуманитарна помощ. Подкрепяме усилията на украинското правителство за стабилизиране, възстановяване и реконструкция не само на думи, но и с действия“, добави той.

По публикацията работи: Станислава Гавазова