Цените на самолетните билети от Русия рязко нарастват. Вижте с колко

41

Самолетните билети от Русия ще става все по-скъпи. Вече дори всички билети за полетите Москва-Белград, които ще се изпълняват следващите дни, са разпродадени. Гражданите на Русия започват все повече и по-бързо да се изнасят, откакто Путин заповяда на войските си да атакуват Украйна

Рускоезичните социални мрежи бяха залети със съвети как да се избегне мобилизацията или да се напусне страната

Много руснаци се втурнаха да резервират еднопосочни билети, за да напуснат страната, докато все още могат, след като руският президент Владимир Путин обяви частична мобилизация на военни резервисти за войната в Украйна, предава NOVA.

Полетите се запълниха бързо, а цените за останалите скочиха, очевидно поради опасенията, че границите на Русия може скоро да бъдат затворени или че Путин може по-късно да обяви по-широка мобилизация, която да изпрати много руснаци на фронтовата линия.

Билетите за полетите Москва-Белград, изпълнявани от Air Serbia – единственият европейски превозвач освен Turkish Airlines, който поддържа полети до Русия въпреки ембаргото на Европейския съюз върху полетите, са бързо разпродадени за следващите няколко дни. Цената на полетите от Москва до Истанбул или Дубай се покачи за минути и достигна до 9200 евро за еднопосочен билет в икономична класа.

Отбелязва се, че се наблюдава „значително изселване на граждани“ от Русия, откакто Путин заповяда на войските си да атакуват Украйна. След обявената частична мобилизация и „прикритата ядрена заплаха към враговете на Русия на Запад“ в социалните мрежи се появиха съобщения за нарастваща паника.

Групи на противници на войната казаха, че ограничените самолетни билети от Русия са достигнали баснословни цени поради голямото търсене и бързо са станали недостъпни.

Рускоезичните социални мрежи бяха заляти със съвети как да се избегне мобилизацията или да се напусне страната.

Някои от съобщенията твърдят, че хората вече са били върнати от сухопътната граница на Русия с Грузия и че уебсайтът на руските държавни железници е бил блокиран, защото твърде много хора наведнъж са търсели билети за пътуване в чужбина.

Руските официални лица се опитаха да успокоят обществеността, като подчертаха, че призивът за мобилизация ще засегне ограничен брой хора, които отговарят на определени критерии. Противоречивите изявления и липсата на подробности обаче подхраниха паниката.

Цената на самолетния билет Москва – Белград „на черно” достигна 9 000 евро.

По публикацията работи: Силвана Димитрова