Лиз Тръс заяви, че ще доставя военна помощ на Украйна до победата ѝ

178

Това увери новият британски премиер Лиз Тръс на събрание на ООН 

Великобритания ще продължи да доставя военна помощ на Украйна до победата ѝ срещу Русия, обеща снощи пред Общото събрание на ООН новият британски премиер Лиз Тръс, цитирана от Франс прес, предаде Bulgaria on air.

„В този критичен момент от конфликта обещавам, че ще запазим или увеличаваме военната си подкрепа за Украйна толкова дълго, колкото е необходимо. Ще бъдем спокойни само когато Украйна триумфира“, заяви Тръс от трибуната на ООН.

По-рано снощи във видеопослание до Общото събрание украинският президент Володимир Зеленски настоятелно призова за „справедливо наказание“ срещу Русия, която президентът на САЩ Джо Байдън обвини в „безсрамно нарушаване“ на принципите на ООН.

Тръс заяви, че руският президент Владимир Путин, който вчера сутринта обяви мобилизацията на стотици хиляди резервисти, се „опитва да оправдае катастрофалния си провал“ в Украйна.

„Това няма да проработи. Международният алианс е силен и Украйна е силна“, заяви министър-председателката. „Украинците защитават не само собствената си страна, те защитават нашите ценности и сигурността на целия свят. Ето защо трябва да действаме“, допълни тя, цитирана от БТА.

Тръс се ангажира до 2030 г. Обединеното кралство да изразходва 3% от своя БВП за отбрана, запазвайки водещата си позиция като фактор в областта на сигурността в Европа“.

Накрая тя призова за широк либерален икономически план, нещо като „икономическо НАТО“: „Г-7 и нашите съмишленици трябва да действат като икономическо НАТО, за да защитят колективно нашия просперитет“.

По публикацията работи: Станислава Гавазова