България отбелязва 114 години Независимост: Честит празник!(ВИДЕО)

27

Честит празник, българи! През 1908 година княз Фердинанд обявява независимостта на България във Велико Търново

България отбелязва 114 години Независимост. Чествания ще има в цялата страна. По традиция кулминацията на празника е във Велико Търново, където през 1908 г. с тържествен манифест княз Фердинанд обявява независимостта на България, съобщи Нова.

Честванията в старата столица започнаха със света литургия в църквата „Свети 40 мъченици“. Именно в този храм преди 113 години Княз Фердинанд прочита манифеста, с който обявява Независимостта на България.

„Историята никога не се повтаря по същия начин. По-скоро е важно управниците трябва да си вземат поуки от минали грешки или пропуснати възможности. Не трябва да се преувеличава значението на този акт. Нека не забравяме, че това е това е акт на обявяване на независимост от Османската империя. Някои хора се опитват да внушат, че България е станала изобщо независима. такива държави няма нито тогава, нито днес”, посочи в ефира на „Здравей, България” историкът от Великотърновския университет проф. д-р Петко Петков.

По думите му независимостта е една цел, която имат и възрожденците. „Фактически България е независима много преди 1908 г. и води такава политика. Но формално става независима с отхвърлянето на васалното си положение”, подчерта той.

По време на празника в старопрестолната столица се провежда и фестивал на военните духови оркестри. Тази година освен участници от цялата страна има и чуждестранно присъствие.

В София празникът по традиция започва пред Паметника на Независимостта на пл. „Княз Александър I”, където ще се проведе тържествено честване.

В програмата ще участва и Гвардейският представителен духов оркестър. Точно в 12 на обяд – пред президентството ще се проведе тържествена смяна на караула.

По публикацията работи: Станислава Гавазова