Актуална информация за курса на еврото: Стигна нов 20-годишен минимум

blank
Снимка. Pixabay

По-рано дози месец (на 5 септември) бе съобщено за 20-годишно дъно на еврото спрямо долара. Тогава, на фона на несигурността около европейската икономика, след съобщението за пълно спиране на газопровода „Северен поток-1“ от „Газпром“, еврото се търгуваше под 0.99 долара. Днес курсът на еврото падна до нов 20-годишен минимум от 0,9809 долара.

Курсът на еврото се понижи до нов 20-годишен минимум от 0,9809 долара, съобщават германски сайтове за финансова информация.

Европейската централна банка определи вчера следобед курс на единната европейска валута от 0,9906 долара за едно евро.

Натиск върху еврото и върху много други валути оказват силните позиции на щатския долар. Американската валута получи тласък от агресивната парична политика на Управлението за федерален резерв (УФР), което снощи вдигна водещата си лихва с още 0,75 процентни пункта в борба с високата инфлация.

Доларът освен това е все по-търсен от инвеститорите като сигурно убежище за активите им заради мрачните перспективи за геополитическата обстановка, най-вече заради влошаващите се отношения между Запада и Русия.

Тази сутрин под натиск е и японската йена. Централната банка на третата по големина световна икономика се придържа към либералната си парична политика предвид че инфлацията в страната все още е доста по-ниска от тази в останалите страни.

По публикацията работи: Пламена Сутева