Обявяването на частична мобилизация от Путин: Какво се крие зад този ход и ще стане ли войната по-ожесточена?

669

Бившият заместник-министър на отбраната на България Йордан Божилов коментира настъпилата ситуация, след изявлението на руския президент Владимир Путин, по време на което той обяви частична военна мобилизация. Божилов посочи това, че очаква още по-ожесточена война оттук нататък

Ще бъдат взимани в армията основно бивши офицери и хора, които са свързани с руската армия. Това означава продължаване на военните действия на украинска територия с още по-голяма интензивност. Това заяви пред bTV бившият зам.-министър на отбраната Йордан Божилов по повод частичната военна мобилизация, обявена в Русия от президента на страната Владимир Путин.

„Това, което още обяви Путин, е преминаването на промишлената база на Русия във военно положение. Иска се производство на повече оръжия. Очаквам още по-ожесточена война оттук нататък“, добави той.

Божилов каза още, че Русия се готви да признае за част от своята територия вече завзетите Донецка, Луганска, Херсонска и Запорожка област.

„Няколко пъти Путин реферира, че притежава ядрено оръжие и обяви, че ще бъдат използвани всички сили не само срещу „нацистите“ (както той определя правителство в Украйна, но и срещу всички други сили, които биха посмели да се противопоставят на руската армия и да застрашат руски територии“, добави той.

По време на обръщението си към руснаците президентът Путин каза, че ако има заплаха за териториалната цялост на Русия и нейния народ, Москва ще използва всички налични средства за отбрана, включително ядрени.

„Това не е блъф“, каза държавният глава, говорейки за възможността за използване на ядрено оръжие.

По публикацията работи: Пламена Сутева