Новият обитател в парка за мечки Белица се казва Ива

Ива е новият обитател на парка за мечки Белица. Тя е на 6 години и има мног вълнуваща история зад гърба си. Научете повече за историята на Ива:

От тази седмица ПАРК ЗА МЕЧКИ Белица има нов обитател – шестгодишната мечка Ива, която вече е на сигурно място под грижите на експертния екип на ЧЕТИРИ ЛАПИ в парка.

На 20 септември мечката Ива пристигна в новия си дом – ПАРК ЗА МЕЧКИ Белица, след трансфер от Скопие. Димитър Иванов, директор на парка сподели: „Ива вече се намира на сигурно място в ПАРК ЗА МЕЧКИ Белица при себеподобните си. Мисията по нейното спасяване и трансфер се осъществи безпроблемно и по план, за което благодарим на кооперацията между българските, гръцките и македонските власти.“

Въпреки че Ива е само на шест години, нейната история е наистина вълнуваща. Като съвсем малко мече, тя е намерена изоставена и осиротяла и предадена на частен собственик в Скопие и оттогава живее в неговото имение. Ива няма възможност да бъде рехабилитирана и върната обратно в дивата природа, а в Северна Македония няма подходящ за вида приют или убежище, където тя би могла да бъде отгледана и настанена със своя вид. До есента на 2017 г. тя е отглеждана в същото имение заедно с мечката Теди, но Теди е предаден на зоопарка в Щип, а мечката Ива остава съвсем сама. Припомняме, че ЧЕТИРИ ЛАПИ спаси мечето Теди от Зоопарк Щип през ноември 2020 г. Сега получихме шанс да спасим и бившата му спътница, защото нейният собственик пожела да я предаде на ЧЕТИРИ ЛАПИ доброволно. Ива е била отглеждана в задния двор на къщата на собственика. Мечката е имала малко бетонно вътрешно помещение за свой дом. А условията за нейното отглеждане са били крайно неподходящи и изключително рискови мечката да избяга от заграждението, тъй като конструкцията не е била достатъчно стабилна и безопасна за отглеждане на възрастна мечка.

Със спасяването на Ива ЧЕТИРИ ЛАПИ не само цели да подобри значително живота на мечката, но и да продължи усилията си за прекратяване на жестокото незаконно пленяване на кафяви мечки в Северна Македония в рамките на инициативата #saddestbears Southeast Europe. За повече информация вижте също тук: Мечките в Северна Македония – Мечките в Югоизточна Европа – #SaddestBears.

Сега за Ива предстоят ветеринарни прегледи и да прекара задължителен 30-дневен карантинен период, настанена в отделно от останалите мечки заграждение. И тъй като наближава зимата – сезонът, през който мечките се ориентират към зимен сън, тя няма да може да бъде събрана с евентуалните й бъдещи другари – Теди и Рику. Вълнуващата среща на Ива със стария й спътник Теди остава за пролетта на 2023.

ЧЕТИРИ ЛАПИ е международна организация за защита на животните, която помага на изложени на прякото човешко влияние животни, разкрива случаи на насилие, спасява животни в нужда и ги защитава. Основана през 1988 г. във Виена от Хелмут Дунглер и приятели, организацията се бори за свят, в който хората се отнасят към животните с уважение, съчувствие и разбиране. Кампаниите и проектите на ЧЕТИРИ ЛАПИ са насочени към животни компаньони, в това число бездомни кучета и котки, към селскостопански и към диви животни, като мечки, големи котки и орангутани, които се отглеждат при неподходящи условия, както и в зони на бедствия и конфликти. С представителства в Австралия, Австрия, Белгия, България, Великобритания, Виетнам, Германия, Косово, Нидерландия, САЩ, Тайланд, Украйна, Франция, Швейцария и Южна Африка, както и спасителни центрове в единадесет страни, ЧЕТИРИ ЛАПИ осигурява неотложна помощ и дългосрочни решения.