Шефът на „Булгаргаз“: Обявяваме търгове за доставка на втечнен газ (ВИДЕО)

55

Това обяви изпълнителният директор на „Булгаргаз“ – Деница Златева. Това се случи по време на брифинг с енергийния министър Росен Христов. Министър Христов заяви, че служебното правителство има за цел да осигури газ минимум до края на отоплителния сезон

Днес „Булгаргаз“ обявява търгове за доставка на втечнен природен газ. Това стана ясно на брифинг, по време на който изпълнителният директор на дружеството Деница Златева обяви новината.

„Търговете ще се проведат в открита, прозрачна и равнопоставена процедура“, посочи Златева.

Тя заяви, че тази мярка е продължение на усилията на служебния кабинет да осигури диверсификация на източниците.

„Водим интензивни преговори за осигуряване на регазификация за ноември и декември”, обяви още Златева. Тя допълни, че „Булгаргаз” води паралелни разговори за осигуряване на допълнителни слотове в Турция за 2023 година. Страната ни стартира и търгове за дългосрочни доставки на газ за периода 2024-2034 г.

Деница Златева обясни защо дългосрочните преговори стартират сега. „Защото този търг, за разлика от краткосрочния и средносрочния, ще премине през няколко етапа и ще обхване период от 6 месеца. Т.е. оценката и изборът на доставчици ще се случи през месец март 2023 г.”.

Служебният енергиен министър Росен Христов увери, че служебното правителство е фокусирано да осигури доставки на газ минимум до края на отоплителния сезон. Идеалният вариант бил доставките да бъдат гарантирани до края на 2023 г. „Ние вратата на никого не затваряме. Преговорите с „Газпром” продължават”, категорично заяви енергийният министър.