В няколко държави печките на дърва са почти напълно разпродадени: Дървата за огрев новото злато ли са?

157

„Дървата за огрев са новото злато“, казва Франц Люнингхаке, 62-годишен системен администратор в Бремен, Германия, който има поръчана печка на дърва

В цяла Европа руският президент Владимир Путин, който спира износа на природен газ, за да накаже Запада за налагането на санкции срещу Русия, хвърля бомба върху потребителите в някои от най-богатите страни на света.

В най-засегнатите страни, сред които Германия, Великобритания, Италия и Нидерландия, данъкоплатците се сблъскаха със скок от 210% на годишна база, докато официални лица и анализатори предупреждават за перспективата за нормиране на потреблението и спиране на тока през зимата, пише Washington Post, цитирани от Bulgaria on air.

Във Великобритания жителите, изпитващи недостиг на средства, изоставят домашните си любимци, а училищата предупреждават, че поради нарастващите разходи за енергия вече не могат да си позволят нови учебници. В Полша официалните лица обмислят разпространението на маски против смог, тъй като поляците обмислят изгарянето на боклука за отопление през зимата. В Германия жителите на стария Западен Берлин почистват праха от печките на въглища и дърва, които някога са служили като застраховка срещу руснаците, които по време на Студената война са атакували енергийните доставки.

Няколко европейски държави страдат от недостиг и рязко покачване на цените на горивото от последна инстанция – дървата за огрев. Крадци, усетили удобен случай, крадат дървени трупи от каросериите на камиони, измамници създават фалшиви уебсайтове, представяйки се за продавачи на дърва, за да измамят отчаяните потребители. В няколко държави печките за горене на дърва са почти напълно разпродадени.

„Дървата за огрев са новото злато“, казва Франц Люнингхаке, 62-годишен системен администратор в Бремен, Германия, който има поръчана печка на дърва. Прогнозната му сметка за енергия за следващата година е 4 500 долара, което представлява увеличение от 1 500 долара за 12-те месеца до май.

Берлински коминочистач сподели, че е забелязал рязко нарастване на търсенето, тъй като берлинчани ремонтират стари и инсталират нови отоплителни уреди. Той се опасява, че напливът от местни жители, които купуват преносими отоплителни уреди, може да предизвика опасно изтичане на въглероден окис при неправилен монтаж или употреба.

От Неапол до Нюрнберг, Германия, потребителите се сблъскват с шока от сметките си за енергия.

“Путин е отиграл всичко докрай. Така че всяко намаляване на доставките на руски газ ни носи скок на цените“, казва Клаус Мюлер, ръководител на германския енергиен регулатор, пред The Washington Post. „Това е цената на тази война.“
В навечерието на непредсказуемата зима европейските потребители са все по-отчаяни.

Скорошно проучване във Великобритания показа, че почти един от всеки четирима души планира да спре отоплението тази зима. За разлика от някои европейски съседи, страната не е зависима от Русия за природния си газ – той съставлява по-малко от 4% от доставките й. Но нейният енергиен пазар беше разстроен от високите цени, предизвикани от недостига на газ в други страни. Цените на природния газ на вътрешния пазар се повишиха с 96%, а на електроенергията – с 54% през годината до юли.

Дори и по време на горещините, които изпепелиха Европа това лято, паникьосаните купувачи вече със седмици трупат дърва за огрев, което доведе до скок на цените.
В селцето Аг, Унгария, на два часа югозападно от Будапеща, Николета Келемен казва, че цената на дървата за огрев почти се е удвоила.

„Предполагам, че ще се стигне до изгаряне на мебели“, казва Келемен. Кражбите на дърва в горите около Щутгарт, Германия, са се увеличили, според Гьотц Бюлов фон Деневиц, който контролира управлението на горите в района. „Влизат с ремарке или трактор, камион за товарене и кран, имат професионално оборудване, режат материал и го извозват“, казва той.“ Наглостта тържествува.“

Властите предупреждават, че незаконната сеч и емисиите от по-старите пещи правят горенето на дърва далеч не толкова екологично. Но мнозина тук все повече се чувстват така, сякаш нямат голям избор.

Ще има бедни хора, които ще бъдат изправени пред алтернативата или да гладуват, или да мръзнат.

По публикацията работи: Станислава Гавазова