Доброволка в наш бежански център: Искам да оправдая митовете за украинците, че са с джипове и че имат пари

1539

Това коментира Татяна Кристи – журналист, общественик и основател на фондация, помагаща на украинските бежанци, които са потърсили закрила у нас. Бежанската криза във Варна довела до идеята за създаване на фондацията, заяви Татяна Кристи. Според нея украинските бежанци в България биват третирани като втора ръка работници и работят за жълти стотинки, като се съгласяват с това, защото нямат друг избор. Според Кристи, украинските бежанци у нас са много по-незащитени от българските граждани

Идеята да се основе тази фондация дошла от бежанската криза във Варна. „Бях доброволец още от първите дни на тази криза в спортна зала във Варна, която се превърна в бежански център в града, през която минаха десетки хиляди хора и тогава аз, заедно с много други хора, реших, че трябва да помогна по някакъв начин. Държавата не успя да реши проблемите и доброволците заместиха държавата в тази криза. Имаше толкова много висящи случаи, буквално трагични, на хора в пълна безизходица, на които държавата или не искаше, или не знаеше как да помогне“.

Това заяви в интервю за БГНЕС Татяна Кристи, журналист, общественик и основател на фондация, която съществува вече 5 месеца и помага на украинските бежанци, потърсили закрила в България заради войната.

Татяна Кристи сподели, че почти всеки ден е била в бежанския център във Варна, за да помага основно в офиса за хотелска регистрация на украинските бежанци. „Оттам видях покъртителни истории и също така видях, че държавата е абсолютно неподготвена за справяне с тази бежанска криза. Шокира ме хаосът в първите дни, шокира ме, че тази криза се изнесе всъщност от обикновените хора – доброволци, които бяха хиляди във Варна, които носеха неща от първа необходимост – храна, лекарства, бебешки принадлежности, дрехи, обувки“, каза тя. По думите ѝ повечето украинци са дошли само с един малък сак на гърба си зимата и не са имали дори дрехи, с които да се преоблекат.

Доброволката обясни, че се е срещната с много тежки казуси – хора с увреждания, деца с увреждания, възрастни и самотни хора без никаква помощ. Много хора са били с ограничени финансови възможности и в бежанския център на Татяна Кристи ѝ се е налагало да обменя пари, защото някои от украинците са носели в себе си или само украински гривни, или по 10 – 20 долара.

Жената описа начина, по който според нея държавата би трябвало да работи, а именно да има абсолютно координирани действия между всички държавни институции и неправителствени организации.

Татяна Кристи уточни, че към момента една от основните нужди е да има на първо място адекватна информационна кампания от работещ на държавно ниво щаб. „Доколкото ми е известно служебното правителство няма такъв щаб, поне аз не съм видяла информация за такъв. Служебното правителство мълчи като риба относно украинските бежанци и какво ще се случи с тях. Имам чувството, че думата бежанска криза и украински бежанци за това правителство са забранени“, подчерта тя.

По думите ѝ основният проблем на бежанците в момента е, че те не знаят какво ще се случи с тях, тъй като от страна на правителството няма никаква официално обявена политика в това отношение. „Разбираме, че отделните хотели вече имат отделни подходи към бежанците. Някои удължават престоя им, някои спират престоя им и бежанците, поне в нашия район, във Варна и в Златни пясъци, сами обикалят по хотелите да питат има ли места, за да могат да се настанят“, сподели Татяна Кристи. Тя е категорична, че това от страна на управляващите е изключително варварски подход, защото десетки хиляди хора, които са намерили убежище в България, биват държани в неведение какво ще се случи с тях.

Татяна Кристи обясни, че според нея най-големият проблем, който вижда, е липсата на адекватно здравеопазване за тези хора.

Според нея украинските бежанци се третират като втора ръка работници. Предлага им се да работят за жълти стотинки, масово на минимална работна заплата, а те се съгласяват, защото са в трудно положение. Много често дори не се подписват трудови договори, а по хотелите редовно не им се изплащат и заплати, въпреки че те са ги заработили с честен труд. „Те са много по-незащитени от българските граждани, защото ако това се случи на български гражданин, той може да търси юридическа подкрепа, може да си търси правата по един или друг начин, докато тези хора са абсолютно безправни в това отношение“, уточни общественичката.

Татяна Кристи пожела да оправдае митовете за украинците, за които се говори, че са с джипове, че имат пари, следователно защо ние трябва да ги храним. „В България живее един град от украинци. Той е абсолютно идентичен на всеки един български град, който е с 90 000 или повече души. В един град има много богати хора, има много, много бедни хора и има средна класа, която е подобна на българската“, обясни тя. Жената уточни, че хората, които пристигат от Украйна от средната класа, дори и да са имали някакви спестявания, те много бързо биха били изхарчени.

По публикацията работи: Пламена Сутева