Министърът на образованието и науката: Готвим нов закон

6790
Кадър: Vbox7/Nova News

Образователният министър проф. Сашо Пенов заяви, че МОН готви нов закон за иновациите и научните изследвания. Това, министър Пенов оповести по време на откриването на новата учебна година във ВВМУ „Никола Йонков Вапцаров“ във Варна. Той посочи, че за изработването на новия законопроект, МОН ще разчита на експерти от Висшето военноморско училище

Готвим нов законопроект за научните изследвания и иновациите във връзка с дейностите по Плана за възстановяване и устойчивост. За изработването му ще разчитаме и на експертите от Висшето военноморско училище.

Това съобщи министърът на образованието и науката проф. Сашо Пенов при откриването на новата учебна година във ВВМУ „Никола Йонков Вапцаров“ във Варна. На него присъстваха още командирът на Военноморските сили контраадмирал Кирил Михайлов, началникът на ВВМУ флотилен адмирал Боян Медникаров, кметът на Варна Иван Портних и областният управител Марио Смърков.

„Желая Ви през новата учебна година, а и за в бъдеще, да утвърждавате традициите на това училище, запазвайки го като уникален за България център за подготовка на кадри в морското дело. Вие разполагате със знанията, разполагате с материалната база, за да превърнете това училище в конкурентно на училищата с подобен характер в Европа и в челните места в световните класации“, обърна се проф. Пенов към академичния състав на ВВМУ. „Вашият принос за развитието на военноморското дело, за развитие на морския транспорт в България, ще бъде неоценим и благодарение на кадри като вас България ще има достойно място в световната общност“, каза министър Пенов в обръщението си към курсантите и студентите.

Той откри нов център за чуждоезиково обучение, а преди това разгледа и учебния център по кибероперациии в училището. По време на посещението си проф. Пенов положи цветя на барелефа на дългогодишния преподавател във ВВМУ кап. I ранг проф. Трифон Пенков.

По-късно днес министър Пенов ще посети научноизследователския кораб „Св. Св. Кирил и Методий“, с който българските полярници ще отплават за Антарктида. „ Аз съм бил на такава експедиция и познавам дейността, която осъществяват на Антарктида нашите полярници. Изключително се зарадвах, когато се осъществи такова сътрудничество между Софийския университет и Висшето военноморско училище“, коментира проф. Пенов.