На над 72 млн. лв. се оценяват щетите от наводненията в Карловско: 21 семейства остават без дом

48

600 държавни служители ще чистят наводнените села. 21 семейства остават без дом след бедствието и се нуждаят от настаняване

Щетите по общинската инфраструктура в Карловско са за над 72 милиона лева. Това обясни в ефира на Нова кметът Емил Кабаиванов. В тази сума не влизат разрушенията по домовете на хората.

„По отношение на имотите сме описали щетите и сме ги внесли в междуведомствената комисия. Там ще изчислят”, обясни Кабаиванов.

21 семейства остават без дом след бедствието и се нуждаят от настаняване, съобщиха по-рано от община Карлово.

Същевременно от днес над 600 държавни служители стават доброволци и ще помагат в почистването на наводнените села. Работата им ще бъде координирана от военните.

Чиновниците са служители от областните администрации на Пловдив и Пазарджик. Към тях се очаква да се присъединят и техни колеги от други населени места в страната.

„Все още част от улиците са непроходими. Днес най-късно предполагам, че ще бъдат отпушени тези улици”, заяви подполковник Пейчо Генов.

Кметът на Карлово заяви, че е отправен призив към всички общински и държавни институции, които имат желание да помогнат. „Трябва ни малогабаритна и средногабаритна техника. В дворовете има наноси по 1-1,5 метра”, обясни Кабаиванов.

От понеделник започва изплащането на еднократната помощ от държавата в размер на 375 лева.

„Разговаряли сме с Националното сдружение на общините в България. Имаме обещание, че това искане за допълнителна техника ще бъде разпратено. В страната има достатъчно техника, надявам се, че ще бъде осигурена”, заяви Валентин Чамбов, зам.министър на земеделието.

Междуведомствената комисия за възстановявяне и подпомагане към Министерския съвет вчера одобри проектна документация за около 30 милиона – около 10 милиона от тях директно са насочени към община Карлово.

По публикацията работи: Станислава Гавазова