Китайският президент призова за „по-справедлив и разумен“ международен ред

85

Днес китайският президент призова за „по-справедлив и разумен“ международен ред, като това се случи по време на срещата на лидерите на Шанхайската организация за сътрудничество (ШОС). Той посочи, че би следвало да се насърчават общочовешките ценности

Президентът на Китай Си Цзинпин отправи днес призив за „по-справедлив и разумен“ международен ред. Той говори на лидерската среща на Шанхайската организация за сътрудничество (ШОС) в град Самарканд, Узбекистан, предаде Франс прес.

Държавните ръководители трябва „да работят заедно за установяването на международен ред с по-справедлива и разумна насоченост“, изтъкна той на форума, организиран в противовес на Запада.

Създадена през 2001 г., ШОС обединява Китай, Русия, четири страни от Централна Азия (Казахстан, Киргизстан, Узбекистан и Таджикистан), Индия и Пакистан, пише БТА.

„Би трябвало да насърчаваме общочовешките ценности, да се откажем от игрите с нулева сума и от политиката на създаване на блокове“, заяви Си Цзинпин.

Той не даде за пример никоя страна, но Китай по принцип използва този вид лексика, за да осъди САЩ и близките им съюзници.

„Необходимо е твърдо да браним международната система, поставяща в своя център ООН, както и международен ред, основан на международното право“, отсече Си.

Словото му бе произнесено пред редица държавни лидери като руския президент Владимир Путин, иранския – Ебрахим Раиси и турския – Реджеп Тайип Ердоган, чиято страна е „партньор за диалог“ на ШОС.

По публикацията работи: Пламена Сутева