ЕП осъжда унгарското правителство: Постоянно подкопават европейските ценности

blank
Снимка: Facebook

ЕП задейства процедура срещу Унгария заради подкопаване на европейските ценности. Докладът е приет с 433 гласа „за“, 123 „против“ и 28 въздържали се. В страната се е появил „хибриден режим на изборна автокрация“, твърдят евродепутати

ЕП осъжда „целенасочените и постоянни усилия на унгарското правителство“ за подкопаване на европейските ценности. Докладът бе приет с 433 гласа „за“, 123 „против“ и 28 въздържали се.

Липсата на решителни действия от страна на ЕС е допринесла за появата в Унгария на „хибриден режим на изборна автокрация“, т. е. конституционна система, при която се свикват избори, но не се зачитат демократичните норми и стандарти, цитират агенциите евродепутати по темата, съобщава Bulgaria on air.

ЕП задейства процедурата по член 7 от Договора за ЕС срещу Унгария през 2018 година. Евродепутатите отчитат развитието на 12 наблюдавани области в страната. В новия текст се посочва, че ценностите, залегнали в член 2 от Договора за ЕС, включително демокрацията и основните права в страната, са се влошили допълнително от 2018 г. насам, като обстановката се изостря от бездействието на ЕС.

ЕП настоятелно призовава Европейската комисия (ЕК) да използва в пълна степен всички възможности, с които разполага, особено правилата за обвързване с условия за спазване на принципите на правовата държава при осигуряване на бюджет от ЕС. Докато ценностите на ЕС са особено застрашени от руската война срещу Украйна и нейните действия срещу ЕС, ЕП призовава ЕК да не одобрява унгарския план за възстановяване и устойчивост, докато страната не изпълни изцяло всички съответни препоръки и решения на Съда на ЕС и на Европейския съд по правата на човека, пише DW.

ЕП изразява загриженост за работата на конституционната и избирателната системa, независимостта на съдебната власт, корупцията и конфликтите на интереси и свободата на изразяване, включително медийния плурализъм. Евродепутатите са загрижени също за академичната свобода, свободите на вероизповедание, на сдружаване, правото на равно третиране, включително правата на ЛГБТИ+, правата на малцинствата и на мигрантите, на търсещите убежище и бежанците.

По публикацията работи: Станислава Гавазова