Енергийният министър: Енергийната система е сигурна. Не се очаква режим на тока (ВИДЕО)

43

Служебният енергиен министър на България Росен Христов посети Варна. От Морската столица, той заяви, че няма да се наложи ограничение на потреблението на електричество в страната.

По думите на Росен Христов потреблението в страната ни е стабилно, а държавата произвежда достатъчни количества, като дори изнася електроенергия.

Според Росен Христов държавата работи усилено за диверсификация, като по този начин ще се осигури газова независимост на България. Това заяви министърът, ставайки дума за доставки на газ.

„Енергийната система е сигурна. Не се очаква режим на тока. Не се очаква и да въвеждаме някакви сериозни ограничения. Тенденцията е за намаляване на цените на газа. Нашите усилия вече показват резултат. Ако сравните цените за септември, които бяха договорени от предишното правителство и за октомври – доставки, които ние сме договорили – разликата е значителна, говорим за едни 30% намаление. Ние се фокусираме върху диверсификация. Тоест „Газпром”, ако го има – добре, ако го няма, ще се оправим и без тях. Идеята е да осигурим газ в количества много по-големи от тези, които ни трябват, с възможност да преминаваме от един източник към друг”, каза Росен Христов във Варна.