Експерт твърди: Ежедневният прием на мултивитамини може да забави умствения упадък при възрастните хора

306

Изследователите откриха, че хапчетата мултивитамини, предназначени за подобряване на здравето на мозъка, могат значително да забавят когнитивния спад при възрастните хора. Ежедневно употребяващите хапчета забелязват забавяне на умствения си спад с 60% в сравнение с тези, които не ги използват. Индустрията на добавките е обект на спорове сред експертите, като някои смятат хапчетата за „безполезни“ и осигуряващи малка полза. Пазарът на добавки в Америка обаче е огромен, но всяка година генерира 50 милиарда долара приходи

Приемането на мултивитамини всеки ден може да забави когнитивния спад на възрастните хора с около 60 процента, предполага проучване, пишат dailymail.

Изследователи от университета Уейк Форест в Уинстън-Сейлъм, Северна Каролина , които проведоха тригодишно проучване върху 2000 души над 65 години, казаха, че хапчетата вероятно са помогнали, защото предотвратяват недостиг на хранителни вещества като витамин D и цинк – жизненоважни за здравето на мозъка.

Това беше първото широкомащабно изследване, което предполага, че мултивитамините могат да предпазят мозъка в напреднала възраст, но учените признаха, че са необходими повече изследвания, преди да препоръчат на възрастните хора да започнат да използват хапчетата ежедневно.

Производителите и някои учени бълват ползите от добавките от години, като пазарът вече се оценява на до 50 милиарда долара годишно само в Северна Америка. Прогнозите показват, че около 31 процента от американците вече се смятат за изложени на риск от поне един дефицит на витамин.

Но журито все още не е решило дали таблетките могат да забавят умствения упадък. Някои експерти ги определят като „огромна загуба на пари“, докато един предупреди по-рано този месец, че някои дори могат да предизвикат сърдечни проблеми при хора на 20 години.

Вчера голямо проучване не откри доказателства, че приемането на витамин D3 и Омега-3 мастни киселини всеки ден през 50-те години може да помогне за предотвратяване на слабост. Изследователите казаха, че редовните упражнения и средиземноморската диета биха били по-добри за превенция.

По публикацията работи: Силвана Димитрова