Разводите при албатросите са възможни: Предпочитат раздялата пред битката за партньор

blank
Снимка: Pixabay

Изглежда, че разводите не са чужди на албатросите. Те са моногамни птици, но предпочитат да се разделят, пред това да се бият за партньор. Известно е, че все пак едва 13% от птиците се разделят с партньора си.

Големите албатроси, разпространени в Южното полукълбо, са моногамни птици, които избягват конфронтацията и познават развода, съобщава АФП.

Големият албатрос е изключително вярна на партньора птица. Въпреки това представителите на този вид предпочитат да се разделят, вместо да се бият за партньор.

„Разводите при албатросите са възможни, но редки“, казва екологът Риао Сън от Американския институт по океанография „Удс Хоул“. Едва 13 процента от птиците се разделят с партньора.

Разводите при моногамните видове са обвързани с умението на индивида да се адаптира. „Стремежът на всеки вид е възпроизводството. Ако дадено животно усети, че шансовете му за общо поколение с даден партньор са слаби поради негови специфики, то започва да търси друг“, казва Риао Сън.

Според морския биолог Стефани Дженувриър фактор за раздялата при моногамните албатроси е и характерът. „По-срамежливите птици се развеждат два пъти по-често.“

Албатросът може да доживее до 50 години. Мъти на всеки две години. Албатросите имат нужда от една година, за да отгледат малкото си. След това партньорите си взимат една година почивка, през която се разделят. След това се събират за нов възпроизводствен цикъл, пише БТА.

По-срамежливите птици избират да се оттеглят, вместо да се бият за партньора си с представител на другия пол. Двойките, които са заедно от много години, са по-малко склонни на развод в сравнение с младите птици.

По публикацията работи: Пламена Сутева