МВнР обяви колко ще са изборните секции в чужбина

blank
Снимка: "Нова Вест"

Избирателните секции в чужбина ще бъдат между 700 и 800. „Малко над 50 000 заявления са подадени за гласуване в чужбина този път”, каза постоянният секретар на Министерството на външните работи Иван Кондов

„На 755 места ще се проведат избори, тенденцията показва, че ще се запази броят между 700 – 800 секции в чужбина”. Това съобщи постоянният секретар на Министерството на външните работи Иван Кондов на брифинг във връзка с организацията на изборния процес, предаде БГНЕС.

Кондов каза, че крайният срок за образуване на секции е спазен.

„Малко над 50 000 заявления са подадени за гласуване в чужбина този път”, каза той. Кондов обясни, че има малко над 700 000 изборни бюлетини и книжа, които ще бъдат изпратени. „До момента ЦИК са решили да бъдат изпратени 525 машини”, обясни той.

Към настоящия момент разрешение за образуване на изборни секции не е получено от Канада. „Не вярвам да имаме проблеми”, подчерта Кондов.

„Нямаме яснота кога ще получим машините”, каза още той и добави, че винаги са се надявали да ги получат по-рано, но това зависи от дейностите, които трябва да се извършат по устройствата преди да бъдат предоставени на МВнР.

„Винаги сме искали машините 15-20 дни преди крайния срок, но не сме ги получавали”, заяви той и добави, че около седмица-седмица и половина трябва на министерството, за да доставят машините в секциите в чужбина.

По публикацията работи: Станислава Гавазова