Шишков провери интерконектора: Надявам се тази седмица да довършим и документалната част (ВИДЕО)

20

Служебният регионален министър Иван Шишков направи инспекция на интерконектора с Гърция, като посочи, че надеждите му са свързани с това, в рамките на настоящата седмица да бъде довършена и документалната част, за да се стигне до Акт 16

Нова инспекция на газовата връзка с Гърция. Служебният министър на регионалното развитие Иван Шишков проверява докъде е стигнало строителството на интерконектора. Уверението на строителите е, че днес всички довършителни дейности по трасето трябва да са готови.

Надеждите на министъра са, че ще бъдат отстранени всички неизправности, което ще даде увереност до края на седмицата да бъде подписан Акт 15, а в началото на следващата – и Акт 16. Шишков добави, че цялата държава работи, за да потече газ по интерконектора.

„Целта на днешната проверка е да установя дали всичко е завършено. Окончателно, последният срок, който беше даде от строителя, беше днес. Надявам се в рамките на тази седмица да довършим и документалната част, за да стигнем до Акт 16”, посочи министърът.

След инспекцията министър Шишков обяви, че всички основни дейности, които е трябвало да бъдат завършени, са готови. По думите му видяното днес говори красноречиво за напредъка. „В момента няма повече никакви изисквания от пожарната, няма проблеми, всички неща са отстранени”, коментира той.

Строителят поел ангажименти до утре на обяд да даде всички протоколи. „За да бъде подписан Акт 15 зависи от това строителят да събере всички актове и надзорът да ги разпише. Това, което държавата трябва да направи за Акт 15, аз ще го свърша или утре, или вдругиден”, подчерта министърът.

Днес започват и 72-часовите проби на интерконектора. „Газ в тръбите има. Говорим за вдигане на налягането – един още по-сериозен тест. Ще има движение в различните посоки. Ще тече газ от Гърция към България и в обратната посока”, обяви директор на компанията ICBG Теодора Георгиева.