България

Министър Шишков за наводнените села: Държавата ще помогне и с интелектуален капацитет

Това заяви служебният регионален министър Иван Шишков по повод работата по възстановяването на наводнените Карловски села. Министър Шишков посочи, че всички институции които могат да помогнат, са се включили до момента

Днес кметът на Карлово Емил Кабаиванов и областният управител на Пловдив Ангел Стоев ще бъдат да заседанието на МС, за да се установи начин, по който ще бъдат изплатени средства на засегнатите от наводненията села и как ще бъдат възстановени. Държавата, както е помагала, ще помогне със средства и с капацитет като интелектуален потенциал. Това заяви в ефира на БНТ служебният министър на регионалното развитие и благоустройството Иван Шишков.

По думите му в момента всички институции, които могат да помогнат при разчистване на наводненията, помагат. Включила се е и държавната фирма „Автомагистрали“, и служители от толсистемата.

Шишков каза обаче, че в момента никой не може да направи сметката какви са щетите. Предстои голяма експертна работа и като възстановяване, и като строителство, проектиране и пълен анализ на ситуацията. На практика селата буквално се нуждаят от чисто нова инфраструктура в основната си част, каза той.

„Това, което видях в петък, не съм си представял, че мога да видя. Реката беше излязла в огромни количества от коритото си. На живо мога да уверя, че гледката беше още по-потресаваща. Важното е, че няма жертви“, каза той.

Сега максимално бързо трябва да се разчисти земната маса и дървеният материал по улиците и дворовете на хората. Следва много важен момент за възстановяване на инфраструктурата на тези села – 4 или 5 моста са паднали, улиците са в изключително тежко състояние. Няма вода. Една от причините за това е, че няма ток и когато се възстанови захранването, ще тръгнат и помпите. Но със сигурност ще има щети по водопроводната мрежа и ще трябва изключително внимателно да пускат водоподаването, защото ще има и течове, и трябва да се внимава да не се залеят отново селата, каза министърът.

Трябва да се направи оценка на щетите и проекти за възстановяване. По думите на министъра, когато има бедствие, може директно да се възлагат проекти за възстановяване. Да се строи и без строителни книжа в рамките на бедствието и след това в процеса на строителството да се създават и книжата. Законът го позволява точно заради такива случаи

Много важно е да се направи анализ за пропуските, но можем да го направим съвсем безпристрастно поради това, че служебният кабинет е от един месец. Най-важното е не да си прехвърлят институциите вината една на друга, а да се помогне на хората, каза той.

Има напредък за Акт 16, допълни Шишков.

По публикацията работи: Пламена Сутева

Leave a Comment
Сподели
Публикувано от
Редакция Нова Вест

Скорошни постове

  • Спонсорирани

Прогнози за интериорния дизайн през 2025 г.: какво да очакваме?

С всяка година интериорният дизайн се променя и развива, като носи нови тенденции и концепции…

преди 2 дни
  • Спонсорирани

Какви документи са необходими за данъчна оценка на имот?

Данъчната оценка на имот е процес, който се изисква при различни сделки или административни процедури,…

преди 2 дни
  • Спонсорирани

Пантофи за детска градина, които всяко дете ще хареса: най-добрите модели

Пантофите за детска градина са неразделна част от ежедневието на всяко дете. Те не само…

преди 1 месец
  • Любопитно

Съвсем малка е вероятността да бъде открит живот в Млечния път

Възможността да не сме единствените разумни същества във Вселената винаги е интригувала света. Какво ще…

преди 2 месеца
  • Любопитно

Как слънчевата радиация влияе на Земята?

Доколко животът на Земята се влияе от слънчевата радиация? Ново проучване доказа въздействието на електромагнитните…

преди 2 месеца
  • Свят

Ще се прекрати ли системата all inclusive в Турция?

Една от любимите дестинации на българи може би вече няма да е толкова привлекателна. Отново…

преди 2 месеца